Kiutasították Magyarországról James Dowsont

Nemzetbiztonsági kockázatot jelentett a Betyársereggel és az Identitesszel is barátkozó brit aktivista.

MN
2017. 05. 24. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztérium is megerősítette: a Terrorelhárítási Központ javaslatára kiutasították Magyarországról James Dowson brit állampolgárt, mint nemkívánatos személyt, aki nem is látogathat magyar területre – írta meg a Magyar Narancs.

A lap a közelmúltban értesült arról, hogy Dowson nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországra, ezért még hetekkel ezelőtt kiutasították. Amikor az érintettet is megkérdezték erről, csak annyit válaszolt a Facebookon az újságírónak: „Te drogoztál?”

Dowson magyarországi feltűnéséről a Narancs számolt be először. Egy Dowsonhoz köthető „lovagrend” Ásotthalmon próbált meg ingatlanprojektet összehozni, ebben Toroczkai László Jobbik-alelnök is segített nekik, de Toroczkai ott volt ennek a szervezetnek egy korábbi zártkörű rendezvényén is. Toroczkai a Narancsnak elismerte, kapcsolatba került James Dowsonnal.

Dowson azonban nem csak így került közel a Jobbikhoz, írja a lap. A párt egyik területi képviselőjével közösen fotózkodott, de ezt megtette a Betyársereg képviselőivel is. Érdekes, hogy épp a Dowsonhoz köthető budapesti második emeleti lakásba (Teréz krt. 24.) költözött be az épp párttá alakuló Identitesz. Amikor a lap rákérdezett a kapcsolatra, László Balázs Identitesz-vezető azt mondta Dowsonról: „Nagyon értékes embernek tartom, aki az európai önvédelem jegyében nemes tevékenységet folytat. Nekem már az az anyagi támogatás is megtisztelő tőle, hogy kezet ráz velem, és elismerősen tekint jobboldali tevékenységünkre.”

A brit férfiről nemrég a New York Times közölt portrécikket, amelyben azt írták: álhíreket és konteókat gyártó portállal szállt be az amerikai elnökválasztásba – természetesen Donald Trump oldalán. Márciusban Magyarországon Soros-ellenes konferenciát szervezett a Dowsonhoz köthető „lovagrend”, és úgy tűnt, ő a Budapesten tábort verő külföldi szélsőjobbos kör központja. Dowson eközben több közép-kelet-európai paramilitáris szervezettel került kapcsolatba. Magyarországon főleg a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Betyársereg társaságát kereste.

James Dowson azonban nem csak Trumppal, de Vlagyimir Putyin hatalmi rendszerével is szimpatizál. Mint korábban nyilatkozta: „Ma Oroszország az egyetlen ország, ahol megértik a tradíció, a hit és a családi értékek fontosságát. Ezeket a multikulturalizmus üldözi, Putyint pedig a világban démonizálják. Ez pedig azért van, mert Putyin a többség érdekét a kisebbségek fölé helyezte.” Dowson ebben az interjúban kifejtette azt is, hogy a rothadó, a liberálisok és a homoszexuálisok romboló befolyása alá került katolikus és protestáns egyházakat csakis a pravoszlávia válthatja meg s egyesítheti újra. Épp ezért „a hagyományos Európa megmentésének” feladata óhatatlanul az oroszokra hárul.

Dowson magát „pravoszláv protestánsként” határozta meg, s azt állította, hogy „inkább meghalok a muszlimokkal harcolva, mint szélütésben egy McDonald’s­ban. Fájdalmas folyamat lesz, de végül épp az iszlám vezet vissza minket Jézushoz. Amikor a vér elönti Európát, az emberek visszatérnek Krisztushoz.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.