Könnyen halált okozhat a gyakori megbetegedés

Hazánkban a gyerekek háromnegyede védtelen a rotavírussal szemben. Negyvenezer forint az ajánlott oltás.

Kuslits Szonja
2017. 05. 16. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legtöbb halállal végződő kisgyermekkori megbetegedést a világon a rotavírus okozza, hazánkban évente 5000-7000 gyermek kerül kórházba a köznyelvben hányós-hasmenős betegségként emlegetett kórokozó miatt. Mellettük azonban közel 30 ezer, otthon kezelt kicsi is érintett lehet. A legnagyobb veszélyt a betegség miatti kiszáradás jelenti, amit ha nem kezelnek időben, könnyen halálhoz vezethet – közölték szakemberek a témában tartott sajtótájékoztatón.

Elhangzott: Magyarországon a rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő kisgyermekek több mint 60 százaléka kétévesnél fiatalabb, és 3 százalékukat már az intenzív osztályon kell ellátni. A döbbenetes adatok ellenére jelenleg mindössze 24 százalékos az átoltottság az országban – tudtuk meg Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökétől. A kicsik háromnegyede tehát védtelen a betegséggel szemben.

Torzsa Péter családorvos a sajtótájékoztatón arról beszélt: az EU nyolc másik országában már a kötelező oltási rend része a rotavírus elleni vakcina, hazánkban azonban egyelőre csupán néhány önkormányzat vállalta, hogy biztosítja az oltást az ott élő babáknak. A többi családnak negyvenezer forintjába kerül a védettség kialakítása. Ám ahogy az adatok is mutatják, kevesen élnek a lehetőséggel, vagy egyszerűen anyagi okok miatt nem tehetik meg, hogy megvásárolják a vakcinát.

Kiszámoltuk: az országban évente körülbelül kilencvenezer gyermek születik, tehát az államnak a jelenlegi, piaci áron 3,6 milliárd forintba kerülne, ha kötelező lenne az oltás. Ám valószínű, hogy ennél kevesebbet kellene fizetni, mert ekkora mennyiségnél már jelentős kedvezmény járhat.

A betegség azért lehet különösen veszélyes, mert előfordul, hogy a tünetek csillapodása miatt későn kerül kórházba a gyermek, ami tragédiához vezethet. Póta György az eseményen kiemelte: sokan nem tudják, de egy hasmenéses gyermek nincs jobban csak azért, mert jóval kevesebb a széklete. A hasmenés miatt pedig nem egyszerűen folyadékot veszít a szervezet, de felborul a nélkülözhetetlen nyomelemek, ásványi anyagok egyensúlya is. Ezeket is pótolni kell, különben hirtelen és komolyan leromolhat a szervezet állapota. A szakember szerint amikor mérséklődik a hasmenés, de a gyermek nem eléggé élénk, nincs megfelelő mennyiségű vizelet, az már annak jele lehet, hogy valami gond van.

Arról, hogy a családnak milyen megélni, mikor egy gyermek rotavírustól szenved, egy kétgyermekes édesanya beszélt lapunknak. – Első gyermekemnek nem adattam be az oltást. Ötéves volt, amikor a nyaralás alatt hirtelen megbetegedett, mint később kiderült, rotával fertőződött meg. Borzasztóan megviselte, első nap több mint hússzor hányt, Horvátországban be is vittük a kórházba, ahol néhány órán át infúziót kapott, hogy egyáltalán elindulhassunk Magyarország felé. Itthon azonnal befektették a kórházba. Egy hétig volt bent, az első két nap volt a legnehezebb. Az első perctől kezdve tudtuk, hogy nagy baj lehet, ha kiszárad, ezért vittük kórházba már Horvátországban. Második gyermekem már kapott oltást – mondta az édesanya.

Azonban nem minden kisgyermek szervezete tud megküzdeni a vírussal. Nemrégiben a TV2 számolt be arról, hogy egy lakiteleki óvodás kisfiúnak a kiszáradás miatt összeomlott a keringése, és életét vesztette. A kicsi egy óvodai kirándulás után lett rosszul, de a hányás és a hasmenés néhány nap múlva alábbhagyott, az édesanya szerint jobban érezte magát. Aztán hirtelen mégis rosszul lett, de nem jutottak el időben a kecskeméti kórházba, a gyermek édesanyja karjaiban halt meg.

A vírus a daganatos, idős betegek esetében is komoly bajt okozhat, a nagyszülők gyakran unokájuktól kapják el a betegséget, a kórokozó ugyanis a különböző használati tárgyakon napokig is életképes maradhat. A hagyományos tisztítószerek hatástalanok a vírus ellen, a szappannal történő kézmosás is csupán a vírusok 75 százalékát távolítja el. Torzsa Péter szerint a kórházba került gyermekek szülei is gyakran megfertőződnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.