Kósa: Június közepén szavaz a parlament a civiltörvényről

Addig a kormány megismeri a Velencei Bizottság álláspontját és a nemzeti konzultáció számait is.

MN
2017. 05. 30. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 12-ei héten szavaz a parlament a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa szerint addigra meglesz a nemzeti konzultáció részeredménye – amelyet június 12-én ismertet a kormány az Országgyűlésben – és a Velencei Bizottság június 2-ára ígért előzetes állásfoglalása is.

A frakcióvezető szerint nem lehet halasztani a törvényjavaslatról a zárószavazást, mert tisztán akarnak látni a külföldről finanszírozott szervezetek ügyében. Indoklásul azt mondta: szándék mutatkozik arra, hogy a magyar politikai élet alakulását kívülről befolyásolják.

Példaként hozta Lengyel László – akit Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt tanácsadójaként említett – nyilatkozatát, amely szerint politikai és anyagi támogatást várnak az Európai Uniótól a magyarországi kormányváltás elősegítésére.

Az MTI tudósítása szerint Kósa megjegyezte emellett azt is, hogy sajtóhírek szerint Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselőn keresztül a Jobbikot orosz pénzzel finanszírozhatják; a fideszes politikus azonban bizonyítékokat nem mutatott fel az orosz támogatásra.

Május 29-én 83 civil szervezet képviselője piknikezett az Országház előtt, a békés demonstrációval arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy külföldi vagy hazai támogatással, de rászorulók tömegeit tudják elérni.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint egy év alatt 645 240 embernek segítettek a civil szervezetek. A megmozduláson tisztán hazai támogatásból fenntartott csoportok is részt vettek, szolidaritásból.

Hogy a kormányzati oldal mit gondol az érintett szervezetekről, azt az agresszív propaganda is egyértelművé teszi: a külföldről támogatott  civileket gyakorlatilag megkülönböztetés nélkül Soros György előretolt helyőrségének, vagy éppen embercsempészek cinkosának nevezik, a civil kifejezés így sokak számára szitokszóvá, de legalábbis a gyanús szinonimájává válhat. Nemrég például Völner Pál igazságügyi államtitkár nyilatkozott úgy, hogy aki nem ért egyet a külföldi támogatású civil csoportok felcímkézésével, az idegen érdekeket szolgál ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.