Kövér házőrsége a rettegett viperát is bevetheti

A gránátvetőtől a teleszkópos taktikai botig terjed a parlamenti őrség felhasználható fegyverarzenálja.

Koncz Tamás
2017. 05. 25. 21:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rendeletmódosítás határozza meg, hogy milyen fegyvereket és kényszerítőeszközöket rendszeresíthetnek a parlamenti őrségénél.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett módosítás csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben – kiszúrta a 444.hu is –, és a sajtóból már ismert sokkoló, elfogóháló és gránátvető mellett olyan eszközöket szerepelnek benne újításként, mint a dobható és/vagy kilőhető könnygázgránát, amihez egyébként egy 40 milliméteres torkolatú gránátvető is jár.

A módosítás kitér arra, hogy – a szintén rendszeresített AK47-es gépkarabély, és MP5-ös géppisztoly mellett – mesterlövész puskákat is beszerezhet a kisebb hadseregként felfegyverzett alakulat, a hozzá járó NATO-lőszerekkel együtt.

A rendeletmódosításban szerényen csak változtatható méretű rendőrbotnak nevezett kényszerítőeszköz már egy ideje az arzenál része – az Országgyűlési Őrség honlapján viszont pontosabban is megnevezi: teleszkópos taktikai botról, köznyelvi nevén viperáról van szó.

A vipera 2006-os őszi zavargások idején vált közsmertté: a Rebisz rohamrendőrei teleszkópos bottal is verték a tüntetőket, bár ezt Gergényi Péter, akkori budapesti rendőrfőkapitány letagadta. A Fidesz ekkor még elítélte a taktikai rendőrbot és a könnygázgránátok használatát, 2012 óta viszont már a Terrorelhárítási Központ kommandósai, 2014 őszétől – azaz három éve(!) az Országgyűlési Őrség tagjai is bevethetik a korábban bírált eszközt.

A vipera legutóbb a 2015-ös röszkei zavargások idején tűnt fel a TEK kommandósainak kezében, a határkerítést ostromló menekültek mellett szerb tévéseket, és más külföldi – lengyel, ausztrál és szlovák – újságírókat is megverhettek a rendőrök.

 Az Országgyűlési Őrség részletes eszköztárát  ide kattintva nézhetik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.