Köves Slomó szerint a sorosozás nem antiszemitizmus

A rabbi úgy véli, a magyarok 20 százaléka szélsőségesen, 16 százaléka visszafogottan antiszemita.

MTI
2017. 05. 12. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azt mondta a közmédia péntek reggeli műsorában, hogy nem tud olyan nemzetközileg elfogadott normáról, amely szerint a „sorosozás” antiszemita beszédnek számítana.

Köves Slomó megemlítette, Magyarországon a friss összegzések szerint a lakosság 64 százalékában nincsen antiszemita attitűd, míg 20 százaléknyian szélsőségesen, 16 százaléknyian visszafogottan antiszemiták.

Ugyanakkor 2015-ben 42 gyűlöletcselekményt regisztráltak; ezek többsége verbális volt, míg a Franciaországban regisztrált ezerötszáz eset felében fizikai erőszak történt – tette hozzá.

Köves Slomó szerint a zsidó közösség számára az az elsődleges szempont, hogy biztonságban tudja megélni az identitását, „legyen ez a biztonság fizikai biztonság, jogbiztonság vagy akár a szellemi, lelki jólét biztosítása”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.