Közel százmilliárd forintból fejlesztik a honvédséget

Korszerűbb felszerelésekre fordítaná fejlesztési forrásait a honvédség, minden járásban önkéntes tartalékos egységet alakítanának ki.

MN
2017. 05. 16. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem százmilliárd forint jut a kiemelt fejlesztésekre és a megkezdett programok folytatására a honvédségnél – írja keddi számában a Magyar Idők.

A honvédelemre szánt 2018-as büdzsé mintegy 428 milliárd forint, ez a GDP 1,05 százaléka, és 73,6 milliárd forintos többletet jelent a 2017. évhez képest, vagyis közel 21 százalékkal nőnek a védelmi kiadások – részletezi a lap a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatására hivatkozva.

A HM a megemelt költségvetési összeget az ötszázalékos illetményemelés mellett a Zrínyi 2026 programban megfogalmazott fejlesztési feladatokra – a katonák egyéni felszerelésének, fegyverzetének és a haditechnikai képességeknek a fejlesztésére –, valamint az önkéntes tartalékos rendszer továbbfejlesztésére fordítja.

A tárca célja, hogy mind a 197 járásban legyen önkéntes tartalékos egység, emellett laktanyafejlesztési munkálatok kezdődnek Hódmezővásárhelyen, Tatán és Szolnokon.

A HM felhívta a figyelmet: a migrációs nyomás kezelése továbbra is elengedhetetlen feladata a honvédségnek. A határ menti feladatok ellátására 25 milliárd forintos összeget tartalmaz a 2018. évi költségvetés tervezete – idézi az MTI a Magyar Időket.

A NATO-tagállamok elvileg GDP-jük két százalékát kellene honvédelemre költsék, Magyarország azonban évek óta nem felel meg ennek az elvárásnak, jelenleg is csak bruttó egy százalék körüli a GDP-arányos ráfordítás: legutóbb Lázár János kancelláriaminiszter beszélt arról, hogy 2024-ig a honvédelmi kiadások elérik a 2 százalékos szintet, és ebből 20 százalékot fejlesztésre fognak fordítani – vagyis 1000-1200 milliárdos kasszája lesz majd a honvédségnek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.