Lesz néhány változás az idei magyarérettségin

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódnak az idei érettségik.

MTI
2017. 05. 07. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több változásra számíthatnak az idén a magyar nyelv és irodalom tárgyból érettségizők: a közép-, illetve emelt szintű írásbeli vizsga 240 percig tart majd, és az első lényeges módosítás, hogy változik a  szövegalkotási feladatlap szerkezete: a Gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre, és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll.

A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak majd. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó.

Változás továbbá, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik – és a tanterv követelményeihez igazították az írásbeli vizsgadolgozatok értékelését is.

Könnyebbség lehet ugyanakkor az érettségizők számára, hogy a helyesírás értékelése is megváltozik: a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentenék az eredményt.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A szóbeli tételek száma nem változott, de Az anyanyelv fejezetben két korábbi témakör összevonásával új témakör jött létre Ember és nyelvhasználat néven. Az irodalmi témakörök megnevezésében az irodalmi művek állnak a középpontban. A regionális és interkulturális témakör része lett a határon túli magyar irodalom – olvasható az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján.

Kedden a vizsgák a matematika-írásbelikkel folytatódnak; A középiskolákban – valamint a 20 fővárosi és megyei kormányhivatal szervezésében – 1170 vizsgahelyszínen szervezik meg az érettségiket.

Az érettségizők közül 73 ezer végzős középiskolás ebben a vizsgaidőszakban teszi majd le a „rendes” érettségit, azaz szerezhet érettségi bizonyítványt.

Rajtuk kívül még – az érettségi rendszer által nyújtott lehetőségekkel élve – 35 500-an tesznek a jelentkezések alapján legalább egy tárgyból érettségit.

A vizsgákat 3190 érettségi vizsgabizottság közreműködésével szervezik meg. A vizsgaidőszak kezdete május 5. (első vizsganap), a vége június 30. (a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja) lesz. Az írásbeli vizsgák május 5-től május 26-ig tartanak.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 8., a végső időpontja pedig június 15. lesz, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 19–30. közötti időszakra esik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.