Luxusüdülőt épített Mészáros Lőrinc a bekerített bicskei tóhoz

Korábban a helyiek is használhatták a tavat, de ma már körbe van kerítve, és erősen őrzik.

MN
2017. 05. 09. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerítéssel zárta le a bicskei Erőmű-tavat és környékét Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember, Felcsút polgármestere – tapasztalta a helyszínen a Magyar Narancs. A több mint 45 hektáros területen a miniszterelnök bizalmasa kényelmes üdülőt alakított ki két, messziről is impozánsnak tűnő faházzal, kishajóval, és gondoskodott arról, hogy senki ne zavarja az ő vagy vendégei nyugalmát.

A tó korábban is magántulajdonban volt, de nem volt lezárva, így a helyiek közül sokan jártak arra sétálni, biciklizni, illetve a korábbi tulajdonosok engedélyével működött ott egy horgászegyesület is. Miután azonban Mészáros mezőgazdasági cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez került, körbekerítették, és kiszorultak a horgászok.

A helyszínre Budapest Gate Golf & Country Club néven álmodtak golfközpontot, üdülőfalut és lakásokat, de a 2008-as gazdasági válságban elvérzett az ingatlanfejlesztő. A felszámolás során 170 hektárnyi területet hirdettek meg 2012-ben 2,8 milliárd forintért, Mészárosék két évvel később jutottak hozzá a hatalmas birtokhoz.

Mivel a birtok belterület, amikor Mészáros cége lett 2014-ben a tulajdonos, elvileg telekadót is kellett fizetnie. Az ATV.hu korábbi információi szerint azonban a felcsúti polgármester érkezése után nem sokkal a bicskei önkormányzat eltörölte a rendelkezést, így 2015. január elsejétől a négyzetméterenkénti 50 forintnyi – hektáronként 500 ezer forintos – adókötelezettség megszűnt.

A Magyar Narancs munkatársai a helyszínen többször botlottak feltűnő autókba, de hiába próbálkoztak, nem jutottak a kerítésen belülre. A főbejáratnál állandó biztonsági szolgálat működik, az ingatlan oldalához vezető földút felől pedig egy sötétített ablakú autó várta a látogatókat. Amikor az újságírók egy harmadik, hátsó úton próbálkoztak, egy motoros kezdte követni őket. A tóhoz vezető önkormányzati út elejét is figyelik: egy térfigyelő kamera van az oszlopon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.