Ma már azt is tudjuk, ki volt Krisztina ügynök

A VHK basszusgitárosa kérte ki a róla szóló papírokat, ebből derült ki a besúgó valódi neve.

MN
2017. 05. 09. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vágtázó Halottkémek (VHK) basszusgitárosa, a Szónusz néven ismert Soós Lajos azonosította a Krisztina fedőnevű ügynököt, aki az 1980-as években több zenekarról is jelentett a kommunista állambiztonságnak. Soós kikérte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából (ÁBTL) a róla készült jelentéseket, így sikerült azonosítania az 1961-ben született Pleva Esztert, aki az egyik zenésztársuk barátnője volt. 

A törvény szerint az egykori megfigyeltek kikérhetik a levéltárból a róluk keletkezett adatokat, és megismerheti a róla jelentő hálózati személy igazi nevét is. Soós is így azonosította az egykori ügynököt. A poszt alatti kommentekben valaki megkérdezte, valóban ott volt-e a levéltárban mindet, mire ő úgy válaszolt: „Persze. És még sok más is.

Az ÁBTL Facebook-oldalán korábban közzétett jelentések szerint a Krisztina fedőnevű ügynök több punk és újhullámos együttesről adott információkat.

Jelentéseiben szerepel a korszak szinte összes fontos és ismert zenekara: ETA, Sex-e-pil, Spenót, A. E. Bizottság, Vágtázó Halottkémek, Art Deco, Budapest Service, Csiga-Biga, Sikátor, CSÉB 80, Auróra, Hús, Beatrice, URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balkán (Fu)Tourist, Sziámi, 2. Műsor, Csokonai Vitéz Műhely, Embersport, Hóvihar, Kézi-Chopin, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Block.

Krisztina, azaz Pleva Eszter sokszor jelentett arról tartótisztjének, Dobai László rendőr hadnagynak, hogy kik jártak az akkori zenei élet fontos központjaiba, a Fekete Lyukba és a Közgáz Klubba, illetve ott miről beszélgettek a „szervezetlen fiatalok”. A jelentésekben felbukkannak ellenzékinek nevezhető szervezkedések, például szamizdatok kiadása, de a magánjellegű kapcsolatok is.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.