Magyarországot is elérte a globális kibertámadás

A magyarországi Telenor is érintett, de állítólag ezt az ügyfelek nem veszik észre.

MN
2017. 05. 13. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte összehangolt kibertámadás-sorozatot hajtott végre a Shadow Brokers nevű hackercsoport a WannaCry nevű féreg segítségével, amely 300 dollárt követel a megfertőzött gépek gazdáitól azért, hogy feloldja a titkosítást. Az MTI által idézett, legfrissebb összesítések szerint 75 ezer kibertámadás történt a világ 99 országában.

A támadássorozatot valós időben monitorozó MalwareTech-térképre felkerült Magyarország is – írja a Hvg.hu. A Bleeping Computer belsős forrásra hivatkozva jelentette, hogy a magyarországi Telenor is érintett. A szolgáltatónál a Hvg.hu kérdésére megerősítették, valóban elért hozzájuk a támadássorozat, de azt hangsúlyozták, hogy ebből az ügyfelek nem éreznek meg semmit.

A Shadow Brokers az interneten tavaly óta terjeszti az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, az NSA-től ellopott, Eternal Blue-ként ismert hackerprogramot. A mostani számítógépes támadássorozat elkövetői feltehetően az NSA-kódokat felhasználva fejlesztették tovább a WannaCry vírust, képessé téve arra, hogy magától terjedjen el nagy számítógépes rendszerekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.