Május 31-én tüntetnek a mentők

Tárgyalásra hívják az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját.

MN
2017. 05. 15. 5:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárgyalásra hívják az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját, a mentőket pedig utcára május 31-én – közölte a Népszavával Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Mint mondta, hétfőn levelet írnak Csató Gábor főigazgatónak, amelyben azt kérik, hogy mielőbb üljön le egyeztetni az érdekképviselőkkel. A céljuk, hogy a szolgálatnál dolgozók megkapják a korábban már májustól ígért 60 százalékos béremelést. Kusper Zsolt úgy tudja: ezt az összeget az ágazati béremelésen felül kapták volna a dolgozók, így meghökkentek, amikor a mentők napján Balog Zoltán „csak” tízszázalékos többletről és arról is csak januárra időzítve beszélt. Ezért két érintett szakszervezet május 31-én 2 órától demonstrációt tart az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.

A szakszervezet által bejelentett demonstráció után, péntek délután az OMSZ a belső levelezési rendszerén keresztül írt dolgozóinak. Az aláírás nélküli levélben arról győzködik munkatársaikat, hogy a feszültség csak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége vezetőinek érdeke és nem a mentődolgozóké. Jelzik, hogy nyilván nincs olyan, aki ne szeretne többet kapni, mint amennyi most jut, de azt javasolják: „legyünk reálisak. Ilyen mértékű, két éven belüli béremelés-sorozatra nemigen látunk példát máshol” – teszi hozzá a Népszava.

A Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) továbbra is a tárgyalóasztalnál kíván eredményeket elérni, így a MÖSZ nem vesz részt a másik szakszervezet által május végére meghirdetett tüntetésen – erről a MÖSZ elnöke, Toma Lajos beszélt az M1 műsorában. Közölte, hogy a MÖSZ reprezentatív szakszervezetként vesz részt a korábban indult, az egészségügyi ágazati kollektív szerződésről folytatott tárgyalássorozaton azért, hogy a mentődolgozóknak minél jobb feltételeket tudjanak kiharcolni a kormánnyal folytatott egyeztetéseken. Hozzátette, hogy a tavaly indult, négyéves bérfelzárkóztatási program során 67 százalékkal nő a mentők alapbére is, azonban az idei minimálbér-emelés és a garantált bérminimum miatt „összecsúszott” béreket korrigálni kell.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége május végére tüntetést szervezett a szerinte elégtelen béremelés miatt, Toma Lajos azt mondta, az Országos Mentőszolgálatnál működik több szakszervezet is, azonban jelezte, reprezentatív érdekvédelmi szervezetként nekik van joguk a munkáltatóval a kollektív szerződést aláírni, ők jogosultak megállapodást kötni. „Minket nem keresett meg a tüntetést szervező másik szakszervezet” – tette hozzá. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.