Marad a büntetés a parlamenti bábozásért

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat jogorvoslatért Szabó Tímea, miután jóváhagyták a bábozásért kapott pénzbüntetését.

MTI
2017. 05. 23. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén elutasította Szabó Tímea független országgyűlési képviselő jogorvoslati kérelmét a házelnök által kiszabott pénzbírság ügyében – közölte Vejkey Imre (KDNP), a testület elnöke az MTI tudósítása szerint újságírókkal. Kövér László azután döntött az ellenzéki képviselő megbüntetéséről 250 ezer forintra, hogy Szabó Tímea a köztársasági elnök május 8-i parlamenti beiktatásán egy marionettfigurával bábozott.

Vejkey Imre elmondta: a független képviselő jogorvoslati kérelmét három nem és két tartózkodó szavazattal a bizottság elutasította, s nem helyezte hatályon kívül az Országgyűlés elnökének döntését. Szabó Tímeának a kézbesítést követő öt napon belül van lehetősége arra, hogy újabb jogorvoslati kérelemmel a parlament plenáris üléséhez forduljon. Közlése szerint Szabó Tímea valamennyi felvetését megtárgyalta a bizottság, s egyik kritikai észrevételét sem tartotta megalapozottnak. Ezek között említette a tisztességes eljárás, a tényállás, illetve az arányosság kérdéseit. A KDNP-s bizottsági elnök elmondta: a testület méltánytalannak minősítette az elfogultság vádját, hiszen ez az egyetlen paritásos bizottság a parlamentben.

Szabó Tímea bizottsági meghallgatása után azt mondta: ha a parlament megszavazza a büntetését, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. A Párbeszéd társelnöke közölte: Áder János parlamenti beiktatásán, az államfő beszéde alatt, teljes csendben egy bajszos marionettbábuval azt szerette volna megmutatni, amit „az ország egy jelentős része gondol” a köztársasági elnökről, miszerint nem a nemzet egységét jeleníti meg, hanem Orbán Viktor bábja. Kiemelte, a házelnök indoklása több ponton nem felel meg a valóságnak, így nem igaz, hogy már a Himnusz, a Szózat éneklése, illetve a történelmi zászlók bevonulása alatt is bábozott volna. A független képviselő szerint a büntetése indokolatlan és aránytalan, sérti a képviselők véleménynyilvánítási szabadságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.