Megdőlt a hidegrekord, Bánkúton havazott

Szerda hajnalban –2,5 fokot mértek Koroncón.

MN
2017. 05. 10. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hűvös nappalt követően rendkívül alacsony minimum-hőmérsékleteket mértek országszerte: az ilyenkor jellemző minimum-hőmérséklet országos átlaga 9,3 fok, ezzel szemben a szerdai átlag 2,4 fok lett – közölte honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A leghidegebb Koroncón volt, ott hajnalban –2,5 fokig süllyedt a hőmérséklet, amellyel új napi minimum hőmérsékleti rekord született. A korábbi, –2,0 fokos rekordot 1928-ban regisztrálták a Budapest Csillagda állomáson.

Azt írták, kedden hideg levegő érte el térségünket. A hideg beáramlás erősségét jól jellemzi, hogy Bánkúton – a Fehér Sas panzió kamerájának a felvétele alapján – a délutáni órákban havazott, ekkor csupán 0,7 fokot mértek.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtökön már délnyugati áramlással egyre melegebb levegő éri el térségünket, több fokkal erősödik a nappali felmelegedés. Napközben kezdetben északkeleten, majd egyre több helyen megnövekszik, késő délután meg is vastagszik a felhőzet, de estig csak helyenként alakulhat ki záporeső. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúl nyugati felén viharosközeli széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 8 fok között valószínű, de az ország északkeleti harmadán 0, sőt –2 fokig is lehűlhet a levegő, talaj menti fagyra pedig az ország keleti felén számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 19 és 25 fok között alakulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.