Mégis behívnák Orbánt és Gyurcsányt a nemzetbiztonsági bizottság ülésére

Mit tudhat a volt miniszterelnök? Csütörtökön rákérdeztünk, pénteken az MSZP kezdeményezte nemzetbiztonsági meghallgatást.

Koncz Tamás
2017. 05. 05. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nap alatt gyökeresen megváltoztatta Gyurcsány Ferenc állítólagos értesüléseiről szóló álláspontját  a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke, pártjának javaslatára.

Molnár Zsoltot más bizottsági tagokkal együtt arról kérdezte csütörtökön a Magyar Nemzet, hogy behívják-e meghallgatásra a Demokratikus Koalíció elnökét; Gyurcsány ugyanis korábban arról beszélt, hogy Orbán Viktort banki papírokkal zsarolhatják az orosz titkosszolgálatok – ezeket az iratokat pedig ő maga is látta, sőt, próbálja megvásárolni is a papírokat.  

Ha az állítás igaz, az magában egyértelmű nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és súlya miatt mindenképpen érdemes kivizsgálásra. Molnár, és a bizottság LMP-s tagja, Szél Bernadett azonban azzal utasította vissza a lehetőséget, hogy Gyurcsány felvetése túlzottan bulvárszagú, és ők nem szeretnének egy politikai szappanoperához asszisztálni. Gyurcsány Ferenc pontosan tudja, hogyan működik a bizottságunk, ha pedig ránk is tartozó adatokat birtokol Orbán Viktorról, akkor kutya kötelessége értesítenie a hatóságokat – mondta a Magyar Nemzetnek Szél. 

Felvetésünket egyedül a jobbikos tag, Mirkóczki Ádám tartotta hasznosnak; a bizottság fideszes alelnöke, Németh Szilárd csak annyit mondott, hogy keressük a Fidesz-sajtóosztályt, majd lecsapta a telefont.

Valami azonban mégis történhetett, pénteken ugyanis Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője bejelentette: pártjuk kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnök, korábbi kormányfőt.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt mondta, a testület következő ülésére meghívja a két politikust, de nemcsak tőlük várnak magyarázatot az ügyben, hanem a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól is – idézi szavait az MTI.

Gyurcsány Ferenc egyébként éppen ezt szerette volna elérni, az ATV-nek nyilatkozva egyenesen feltételül szabta, hogy Orbán Viktor jelenlétében beszélhessen a csak általa látott dokumentumokról a parlamenti bizottság előtt. A miniszterelnök ugyanakkor jó eséllyel nem él majd a meghívással: amikor Brüsszelben Gyurcsány Ferenc állításairól kérdezték, Orbán kedélyesen csak annyit mondott: Gyurcsánynak nem jogi segítségre lenne szüksége – amit a Fidesz kommunikációs osztálya készségesen fordított le a maga közérthetőbbnek gondolt nyelvére:  Gyurcsány Ferenc meghülyült.

A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében most is úgy reagált: Azt javasoljuk, hogy Gyurcsány Ferencet a parlament egészségügyekkel foglalkozó bizottsága hallgassa meg, a szocialistákat pedig négyes metró-ügyben az ügyészség! A belső háborúikat pedig rendezzék le egymás között!

Gyurcsány Ferenc közben máris feltételhez kötötte a bizottsági előtti megjelenését, közleményéből ugyanis az derül ki, hogy csak akkor megy el, ha Orbán Viktor is. „Ha Orbán gyáva lesz és nem jön el az ülésre, akkor nyilván én sem fogok elmenni” - írta. Viszont, ha a miniszterelnök részt venne a bizottsági tanácskozáson, akkor a DK elnöke is ott lenne és – ahogy írta – szembesítené a birtokában lévő információkkal. Ez utóbbiakat egyébként Molnár Zsolttal mindenképpen meg fogja osztani.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.