Megszüntették a nyomozást Havas Szófia ügyében

Az ügyészség szerint nem követte el a kommunizmus bűneinek tagadását 1956 hőseinek gyalázásával.

MN
2017. 05. 16. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Havas Szófia, Horn Gyula pufajkás miniszterelnök unokahúga, az MSZP ma is aktív politikusa nem követte el a kommunizmus bűneinek tagadását 1956 hőseinek gyalázásával és a forradalmi események ellenforradalomnak minősítésével” – tudatta Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő kedden a Facebookon.

A politikus közleményben ismertette a nyomozás megszüntetéséről szóló ügyészségi indoklást: eszerint erkölcsileg elítélhető az, hogy Havas Szófia egy, a forradalmat ellenforradalomnak tekintő riportot támaszt alá gondolataival. Hozzátette: „az ügyészség elismeri, hogy a pufajkás miniszterelnök és egykori besúgó Horn Gyula unokahúga kétségbe vonta azokat a kommunista bűnöket, amelyeket Rákosi Mátyás és társai a hatalom erőszakos úton történő megszerzésével kapcsolatban elkövettek”.

„Ugyanakkor álláspontjuk szerint mindez mégsem bűncselekmény, mert a kommunizmus bűneinek tagadásához az szükséges, hogy valaki népirtásszerű vagy súlyában ehhez hasonló bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tüntesse fel” – közölték az ügyészség indoklását.

Az ellenzéki párt azt írta: amennyiben ez az érvelés jogilag helytálló, akkor ki kell mondanunk, hogy a kommunizmus – illetve a nemzetiszocializmus – bűneit tagadók szankcionálására hozott jogszabály nem alkalmas arra, amire megalkották.

Közleményében megjegyezte: „ez az ügyészségi döntés kínosan egybecseng azzal, hogy néhány nappal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök a pekingi Tienanmen téren a kínai kommunisták hősi emlékét koszorúzta meg”.

A Jobbik felhívja a figyelmet arra, hogy Havas Szófia – az ügyészség szerint is megkérdőjelezhető – mondatai a Magyar Szocialista Pártban semmilyen következménnyel nem jártak, annak ellenére, hogy korábban kilátásba helyezték a pártból való kizárását. Hozzátették: „az MSZP sokadik megújulása után sem akar megszabadulni bolsevik múltjától”. A párt azt ígéri, a 2018-as kormányra kerülését követően végképp „le fogja zárni a vörös múltat”, és „el fogja számoltatni annak minden felelősét”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.