Mészárosék kést helyeztek Vajna nyakára?

Mélyül a konfliktus Mészáros Lőrinc köre és a Vajna–Habony páros között a Heti Válasz szerint.

Földi Bence
2017. 05. 25. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki van akadva az Andy Vajna–Habony Árpád körre Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester környezete – írja a Heti Válasz. A lap szerint a TV2 miatt alakult ki konfliktus: a tévé ugyan a közhiedelem szerint Andy Vajna filmproducer és kormánybiztos tulajdonában áll, a valóságban megosztott igazgatóság vezeti a csatornát. A hetilap azt írja, hogy 2016 végén az Eximbank helyett az MKB vette át a TV2 finanszírozását, a bank pedig a Mészáros-közeli Szíjj László befolyási övezetébe tartozik. Ekkor alakult részvénytársasággá a TV2 Média Csoport, a héttagú igazgatóságba pedig a finanszírozói oldalról hárman is bekerültek: Antal Kadosa Adorján, Barna Zsolt és Várnai Tamás. Antal a felcsúti polgármester egyik alapembere – közli a lap –, aki több családi cégben is tisztséget visel.

Néhány hete került a cégbíróságra az az irat is, amelyből kiderül, az MKB óvadéki jogot is bejegyzett a TV2 részvényeire. „Bankjogász szakértőnk szerint ez annyit jelent, hogy Mészáros Lőrincék képletesen kést helyeztek Andy Vajna nyakára: »egy rossz mozdulat, apró hitelszerződés-sértés, és a pénzintézet elveszi a televíziót«” – írja a lap, amely egy pletykáról is beszámol. Mészáros kvázi-kabinetfőnöke, Csík Zoltán állítólag több fórumon is amiatt méltatlankodott, hogy egyesek beteszik a nagy pénzeket a rendszerekbe, de mások csak költekezésre képesek.

A lap megnézte a TV2 gazdálkodását is. A 2016-os beszámoló szerint 7,19 milliárdos volt a veszteségük, de ez csak úgy jött össze, hogy „5-6 milliárdnyi állami hirdetés landolhatott a társaságnál”. Emellett négymilliárdnyi programdíjat is beszedhetett a TV2 a kábelszolgáltatóktól, azaz összeadva 17 milliárdos mínuszban lenne a cég, ha az állam által generált költéseket nem számítanánk. Mindez azért is probléma a Mészáros-féle, finanszírozói kör felé, mert korábban Dirk Gerkens azt ígérte, 2017-ben már nyereségesek lesznek, igaz, ezt Vajna később két-három évvel későbbre várta. A Heti Válasz úgy tudja, idén is 30 milliárdos kiadással számolhat a csatorna, hasonló méretű bevétel pedig csak tízmilliárdos kormányzati költéssel lenne lehetséges. A lap egyébként nem várja, hogy a 2018-as választások előtt „felrobbanna az új jobboldali médiabirodalom”, de úgy fest, hogy az elképzelt rendszer még nem épült ki úgy, ahogy azt tervezhették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.