Milliárdok galériára, étteremre

A Testnevelési Egyetem újjáépítése során apartmanházakat is felhúznak.

Jandó Zoltán
2017. 05. 03. 3:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros Lőrinc állandó üzlettársa újíthatja fel nettó 4,5 milliárd forintért Matolcsy György jegybankelnök alapítványának villáját. A Közbeszerzési Értesítő keddi számában jelent meg annak az eljárásnak az eredménye, amit még év elején írt ki a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítványa. A döntés értelmében a Csónak utcai Lónyai–Hatvany-villa „művészeti galéria és étterem létesítmény kialakítását szolgáló teljes körű befejező kivitelezési munkálatainak II. ütemét” a Magyar Építők Zrt. végezheti el. A cég közvetett tulajdonosa az a Szíjj László, akinek több közös üzlete is van a vagyonát tavaly 100 milliárd forinttal gyarapító felcsúti polgármesterrel. A pályázat során a PADA részéről egyébként Matolcsy György unokatestvérének felesége, Szemerey Gabriella volt a kapcsolattartó. Róla tavaly nyáron derítette ki az RTL Híradó, hogy az alapítványon kívül (aminek igazgatója) még két jegybanki szervezettől kap pénzt, a három helyről összesen több mint havi egymillió forintot.

A Lónyai–Hatvany-villa felújítására kiírt közbeszerzésre a nyertes ajánlaton kívül még egy pályázat érkezett: a versenyben az a ZÁÉV Építőipari Zrt. maradt alul Szíjj László cégével szemben, amely épp a Magyar Építők Zrt.-vel közösen húzhatja fel a 190 milliárdból épülő új Puskás-stadiont. A ZÁÉV-nek azonban nem csak ezért nincs oka panaszkodni: szintén a keddi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg a Mocsai Lajos által vezetett Testnevelési Egyetem (TF) infrastruktúrafejlesztésére kiírt tender eredménye, amit a zalaegerszegi cég nyert. A dokumentum szerint a vállalat nettó 11,9 milliárd forintból épít egy új központi oktatási épületet, és felújítja, illetve átalakítja a műemlékvédelem alatt álló Haussmann-házakat is. Utóbbiak közül a B14 jelűben apartmanházat hoznak létre, amelynek hat lakásában a korábbi tervek szerint az egyetemi dolgozók lakhatnak majd.

A ZÁÉV az elmúlt időszakban egyébként kiemelkedően jól teljesít a közbeszerzéseken. A társaság, amely 2015-ben 15 milliárd forint alatti árbevételre tett szert, a Magyar Nemzet összesítése szerint azóta, azaz az elmúlt szűk másfél évben a Puskás-stadion nélkül is 50 milliárd forintnyi állami megrendelést nyert el egyedül vagy valamely partnercégével közösen konzorciumban. A TF-é mellett ők húzhatják fel a kecskeméti kampuszt is, illetve a vállalat újíthatta fel a ZTE stadionját, és a Haladás bő 13 milliárd forintból épülő arénáján is együtt dolgoznak a Swietelsky Magyarország Kft.-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.