Milliárdos csalás vádja alól mentették fel P. Koltai Gábort

Nem bűnös a költségvetési csalás vádjában P. Koltai Gábor a Fővárosi Törvényszék szerint.

MN
2017. 05. 04. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokon felmentette a Fővárosi Törvényszék P. Koltai Gábor filmproducert a milliárdos nagyságrendű költségvetési csalás, pénzmosás más bűncselekmények vádja alól.

Az ügyben megvádolt összesen kilenc ember közül csütörtökön ugyanakkor öt személyt bűnösségét mondta ki a bíróság költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.

A büntetőeljárás 2010-ben indult, a büntetőper 2014-ben, az ügyben több vádiratot egyesítettek a bíróság előtt.

Az ügyészség szerint P. Koltai Gábor – Pogány Judit és Koltai Róbert színművészek gyermeke – megvádolt társaival együtt 2008 és 2010 között filmkészítéssel összefüggésben fiktív számlákkal összességében többmilliárdos áfacsalást követett el, a vádhatóság szerint legalább 2 milliárd forintot igényeltek vissza jogosulatlanul.

Az Index 2010-ben még arról számolt be, hogy P. Koltaiék 2007 óta harmincöt filmről adtak le számlát a mozgóképszakmai hatóságnak horribilis összegekkel, ami eddig legalább húszmilliárd forintos költségvetést takar – a harmincötből azonban jó, ha négy film készült el. Az ügy miatt P. Koltai hosszú időre előzetes letartóztatásba is került.

Az ügyész korábban vádbeszédében a vádlottak többségére letöltendő szabadságvesztést kért, a vádlottak és védőik felmentésért folyamodtak. Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklása jelenleg is tart a Fővárosi Törvényszéken – írja az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.