Milliókat nyúlhatott le a diákok pénzéből a „fideszes tanár úr”

Mindössze 1592 forint maradt a számlán.

MN
2017. 05. 17. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 3,2 millió forint volt annál a „fideszes tanár úrnál”, aki jogszerűtlenül kezelhette az iskolai alapítvány vagyonát – tudta meg a HVG.hu. A portál megkeresésére a Szemerések a Szemeréért Alapítvány úgy döntött, szeretné tisztázni a helyzetet, hogy a továbbiakban kizárólag feladatával, a szemerés diákok támogatásával foglalkozhasson.

A civil szervezet kuratóriuma az elmúlt években folyamatosan változott, 2015 februárjában lemondott az elnök, ettől kezdve a gyakorlatban szinte mindent K. András intézett elnökhelyettesként. Tavaly az egyik kuratóriumi tag elhunyt, egy másik pedig lemondott, így az alapítványnak már csak két bejegyzett kurátora maradt. „Annak az okát nem ismerjük, hogy a kuratóriumi tagok pótlása miért nem történt meg, hiszen a jelöltek a tisztségre megvoltak, de az elnökhelyettes nem tette meg a szükséges intézkedéseket” – közölte az alapítvány.

Az elhunyt kuratóriumi tagtól hozzá került az alapítvány bankszámlájához tartozó bankkártya, és a számlakivonatokat is ő gyűjtötte. Azonban az idén április 5-én az új vezetőnek jelölt tagok „kezébe került egy számlakivonat, amelyen gyanús számlamozgást észleltünk. Az ügyről a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját értesítettük. Ezt követően az alapítvány kurátora a számlavezető bankban lekérte az egyenleget, és kiderült, hogy a számla csaknem üres”. Az egyenleg 1592 forint volt, s ebből kellett volna fedezni olyan kiadásokat, mint a diákok kirándulása, állatkerti belépői, sportolása vagy a hamarosan esedékes félév végi tanulmányi jutalmak.

A HVG.hu a szervezettől megtudta: az alapítvány pénzét az alapítvány bankkártyájával vették le a számláról. Április 6-án 9.36 órakor az alapítvány a Budapest V. kerületi rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Az iskolaigazgató jelen volt a feljelentés megtételénél. Ezen a napon mondott le tisztségéről K. András, és ment el fizetett szabadságra az iskolából, ahol azóta sem dolgozik.

A tanár egyben Belváros-Lipótváros önkormányzatában a jogi bizottság Fidesz–KDNP által delegált tagja, a portál szerint emiatt megpróbálhatták eltussolni az ügyet. Az iskolában állítólag csak „fideszes” tanárként emlegették a férfit.

Az iskola igazgatója korábban arról tájékoztatta a HVG.hu-t, hogy a tanár „visszahozta a pénzt”, K. András pedig utólag egy rövid nyilatkozatban közölte: „Az igazság az, hogy a Szemerések a Szemeréért Alapítvány kuratóriumi tagságáról lemondtam, és a házipénztárban lévő pénzekkel elszámoltam.”

Április 5-én, amikor rájöttek a visszaélésre, a szervezet házipénztárát is ellenőrizték. Ebben akkor 281 ezer forint volt, méghozzá nem K. Andrásnál, hiszen az alapítványi házipénztár „az iskola pénztárában volt elhelyezve”. Május 11-én K. András jelezte az időközben felálló, de még nem bejegyzett új kuratóriumnak, hogy 12-én reggel átadja a nála lévő pénzt. „Ez meg is történt, a volt elnökhelyettes átadott a kuratóriumi tagoknak 3 265 700 forintot” – közölte a szervezet. Nekik is azt nyilatkozta, hogy az összeg „az alapítvány nála lévő házipénztárában volt”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.