Most minden ellenzéki párt a saját testtömegindexével van elfoglalva

Az ellenzéki pártok többsége a Városligetben majálisozik. A Hír TV arról kérdezte a vezetőiket, lesz-e összefogás.

MN
2017. 05. 01. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP elnöke szerint ősszel újrakezdődnek a tárgyalások az ellenzéki pártok között, a 2018-as választási összefogásról. Molnár Gyula azt mondta, jelenleg mindenki a saját pártjával van elfoglalva, de a megfelelő pillanatban összeülnek majd. A politikus az új munkatörvénykönyv tervezetéről azt mondta, azon lesznek, hogy megakadályozzák annak életbe léptetését.

„Most mindenki a saját testtömegindexének a növelésével van elfoglalva, és amikor mindenki elérte azt a pontot, amit úgy gondol, hogy neki alkalmas a tárgyalásra, akkor vissza fogunk térni. Én a beszédemben fogom ezt érinteni. Ősszel fogunk erről majd szerintem tárgyalni” – nyilatkozta az MSZP elnöke.

A DK elnöke szerint lesz baloldali összefogás. Szerinte ehhez őszig erőt gyűjtenek a pártok. Beszédében hangsúlyozta: a Fidesznek minden választókerületben csak egy demokratikus ellenfele lesz, „ha törik, ha szakad”. Hozzátette: Orbán Viktor téved, ha azt gondolja, hogy az ellenzéki pártok közötti viták lehetetlenné teszik, hogy közös erővel forduljanak szembe vele.

Az április 23-i zuglói időközi választásra utalva hangsúlyozta: a voksolás világosan megmutatta, hogy ha együttműködnek, akkor győznek, „nem kicsit, hanem nagyon”. Hozzátette, hogy habár a zuglóiból nem lehet országos következtetést levonni, de a Fidesz valamennyi helyi választáson rosszabbul szerepel, mint három vagy négy éve.

Emellett azt javasolta a kormányfőnek, hogy ne higgyen a közvélemény-kutatásoknak, mert ugyanúgy fog járni, mint 2002-ben. „Miniszterelnök úr, most is veszíteni fogsz” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

 A Hír TV kérdésére arról is beszélt, hogy jelenleg Magyarországon a kis- és közepes vállalkozások vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A Demokratikus Koalíció elnöke átfogó szakszervezeti és munkásvédelmi törvény megalkotását sürgette a munka ünnepén. „Az adóhivatalt adószolgálattá kellene átalakítani, és a melósoknak, alkalmazottaknak a fizetését ezen adószolgálaton keresztül kellene, online módon, egy pillanat alatt körbejáratni ingyenesen, és akkor már nem a melós állna szemben a munkáltatóval, ha nem fizet, hanem látná az adószolgálat, hogy »nana, itt késik a bér«, akkor oda kell rá nézni. Vagy nem jön meg a társadalombiztosítás. Nagyobb védelem kell ezeknek az embereknek” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Az LMP viszont továbbra sem akar koalícióra lépni. A párt frakcióvezető-helyettese a Hír TV-nek azt mondta, a miniszterelnök-jelölt kérdéséről a következő kongresszuson dönthetnek. Schmuck Erzsébet hozzátette, a baloldali összefogás sikertelensége mögött az állhat, hogy a pártok csak a saját stratégiájukkal vannak elfoglalva, nem azzal, hogy mire van szükségük az embereknek.

„Az elmúlt 25 évben a pártok egyszerűen becsapták az embereket. Csalódtak a politikai elitben, mert általában nem tartották be az ígéretüket. Ez az oka, hogy az LMP úgy határozott, hogy önállóan indul az országgyűlési választásokon, és azokkal a pártokkal, amelyek gyakorlatilag ide vezették az országot, nem akar koalícióra lépni” – mondta a frakcióvezető-helyettes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.