Nagyon messze van még az online érettségi

A kormánybiztos szerint egyelőre arról is vita van, meg kell-e tanítani vakon gépelni a diákokat.

MN
2017. 05. 08. 4:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiírták a közbeszerzést 20 ezer tabletre, amelyeket azok az ötödikes diákok kaphatnak meg, akik részt vesznek egy digitális kísérleti programban. Ennek keretében kipróbálják, hogyan működik a hagyományos tankönyvek kiváltása digitális eszközökkel – mondta a Magyar Időknek Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos. A cikk szerint 45 milliárd forintba kerül a digitális oktatási stratégia fejlesztése, ami nagyságrendileg több mint 20 ezer tablet ára.

„Az első ütemben leginkább a tanulói, tanári és tantermi digitális eszközöket szerezzük be. A források másik részét pedig arra fordítja az oktatási kormányzat, hogy a tanárok egy nagyon határozott digitális módszertani továbbképzés keretében megtanulják a saját szakterületükön alkalmazni a digitális eszközöket és tartalmakat” – mondta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy terveik szerint a következő három-négy évben minimum 40 ezer pedagógus digitális felkészítését valósítják meg.

Az online érettségire egyelőre még várni kell, az nincs napirenden, ehhez ugyanis technológiai fejlesztésre van szükség – mondta Czunyiné. A kormánybiztos szerint az online érettségéihez minden vizsgázó diáknak csaknem azonos gyorsasággal és biztonsággal kellene tudnia gépelni. „Vita van arról is, hogy a gyerekeknek meg kell-e tanulniuk vakon gépelni. Van, aki szerint ez szükséges, de kérdés, hogy hány éves korban, és van, aki szerint azok a klaviatúrák, amelyeket ma használunk, a jövőben meg fognak változni, tehát felesleges ezzel terhelni a diákokat” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.