Nem lesz új honvédségi helikopter, az oroszoknál költünk inkább felújításra

Tízmilliárd forintot szán a magyar kormány a régi Mi–24-es gépek üzemképessé tételére.

MN
2017. 05. 19. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három éve még 140 millárd forintért tervezett új helikoptereket vásárolni a magyar állam, a háttérben akkor olasz–angol és orosz lobbi indult, hogy rájuk essen a választás. Úgy tűnt, hogy az oroszok lehetnek a befutók, ám a Krím orosz megszállása kapcsán bevezetett szankciók nem teszik lehetővé fegyverek és hadieszközök vásárlását Oroszországtól. A magyar hadsereg azóta is lényegében helikopterek nélkül működik, az Mi–24-esek állapota nem teszi lehetővé, hogy repüljenek.

A magyar kormány ezért 2016 februárjában írt ki közbeszerzést a felújításra, ez leginkább az orosz gyártónak kedvezett – ezt nem befolyásolják a szankciók. A magyar kormány ennek érdelében módosítani kívánja az idei költségvetést, melyben 10 milliárd forintot különítene el a munkálatokra – írja az Index.

A felújítással a helikopterek 2024-ig repülhetnének, addigra újra aktuálissá válik az új gépek beszerzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.