Nem nyomoznak tovább Horváth András után

A főügyészség szerint nem valósult meg egyetlen bűncselekmény sem azok közül, amelyekkel a NAV gyanúsította Horváthot.

MN
2017. 05. 18. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntette a nyomozást a Fővárosi főügyészség az egykori NAV-os adószakértő, Horváth András ellen, akit éppen az adóhatóság jelentett fel személyes adatokkal való visszaélés miatt – jelentette be csütörtökön a Társaság A Szabadságjogokért.

Horváth András a feljelentés szerint jogsértő módon kutakodott az adóhatóság nyilvántartásában, és így számos adótitkot tartalmazó adatot, iratot szerzett meg. Horváth ezekre az adatokra és iratokra alapozta a rendszerszintű áfacsalásról szóló, zöld dosszié néven is ismert korrupciós bejelentését.

A volt adórevizor még 2013 novemberében állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy ezermilliárdos összegben csalnak el tételeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzésein. Azt állította, hogy a hatóság kenőpénzért cserébe szemet huny a kiemelt adózók áfacsalásai felett. Akkori bizonyítékait egy zöld dossziéban tartotta, de nem osztotta meg a sajtóval, ezeket aztán elvitték tőle egy 2014-es házkutatás során.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feljelentése nyomán 2017. január 19-én gyanúsítottként hallgatta ki Horváthot, mert állítólag megsértette a NAV információs rendszerét azzal, hogy adatokat kért le szakkoordinátori munkaköréhez közvetlenül nem kapcsolódó feladata ellátásakor több száz adózóval kapcsolatban.

A nyomozás eredményeként a Fővárosi Ügyészség most megszüntette az eljárást, két okra hivatkozva. Egyrészt a feljelentésben szereplő bűncselekmények tényállási elemei hiányoznak, vagyis Horváth nem tett olyan dolgokat, amelyeket a büntetőjogi szabályok tiltanak. Másrészt megállapították, hogy

Horváth közérdekű bejelentést tett a megszerzett adatok alapján. A határozat kimondta, hogy a közérdekű bejelentőket védő törvény alapján ilyen esetben a bejelentő mentesül a büntetőjogi következmények alól még akkor is, ha megsérti a jogot.

„Nagy lépés, hogy az ügyészség végre figyelembe vette, hogy Horváth András a tiszta adózás és a közösség érdekében tette meg a bejelentését. Most már csak azt szeretnénk látni, hogy a közel négy éve tett bejelentése hatására az általa feltárt visszaéléseknek sem marad el a jogi következményük” – nyilatkozta Koncsik Anita, a TASZ politikai szabadságjogi programjának munkatársa. Horváth Andrást Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje képviselte.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.