Németérettségi: világnap és interjú a feladatok között

Középszinten 15 863, emelt szinten pedig 2227 tanuló ad számot tudásáról.

MN
2017. 05. 12. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németből tesznek írásbeli vizsgát a diákok a pénteki érettségi napon, az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint középszinten 1002 helyszínen 15 863, emelt szinten 57 helyszínen 2227 tanuló ad számot tudásáról.

Az Eduline azt írja, az első feladatsor az olvasott szöveg értését teszteli. A feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll.

Az első feladatban német diákok mesélnek nyaralási terveikről, és ezzel kapcsolatban vannak a szöveg végén állítások. A második feladat egy újságcikk megértése, ami után hat kérdésre kell megfelelően válaszolni. A harmadik feladatban egy cserediákkal készült interjút kaptak a vizsgázók, csak éppen a kérdések keveredtek össze, így sorba kell őket állítani.

A feladatlap utolsó szövege a lánygyerekek világnapjáról szól, amelyet az ENSZ kezdeményezésére minden év október 11-én tartanak. A szöveg végén egy összefoglaló található, amelyben egyes szavakat, kifejezéseket kell pótolni.

A második, nyelvhelyességi részben első feladatként egy szöveget kaptak a diákok a bosszantó szomszédokról, a kipontozott helyekre be kell írni a megadott variációk közül a megfelelően ragozott formulát. A második feladatban a hiányzó szavakat kell megtalálni, de ehhez is megadtak egy csomó lehetőséget. A szöveg egyébként a Duna-napról szól.

Teljes mondatrészek hiányoznak egy, a készpénzautomatákról szóló cikkből a 3. feladatban.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsga szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perces; a második rész, a nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc fordítható. A szünet után a 30 perces „hallott szöveg értése” vizsgaösszetevő következik, majd végül az íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előző összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár – a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.

Az egyes vizsgaösszetevők értékelése emelt és középszinten is független egymástól, és a javítás központilag kidolgozott útmutató alapján történik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.