New York állam kormányzója máris tárgyalna a CEU-ról

Andrew M. Cuomo szerint a lex CEU ellentétes a két kormány közti, 2004-es közös nyilatkozattal.

MN
2017. 05. 24. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrew M. Cuomo, New York állam kormányzója kész tárgyalni a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a Közép-európai Egyetem (Central European University – CEU) tovább működhessen Budapesten – közölte a demokrata politikus hivatala. A közlemény szerint a nemrégiben elfogadott, Magyarországon lex CEU néven ismert törvénymódosítás közvetlenül ellentmond annak a 2004-es közös nyilatkozatnak, amely támogatta az intézmény magyar akkreditációját, miközben az megtartotta amerikai státuszát is.

„Magyarország kormánya nyilvánosan kijelentette, hogy a CEU jövőjét Magyarországon csak az illetékes amerikai hatóságokkal vitatja meg, ami jelen esetben New York államot jelenti”

– írja a kormányzó közleménye, amely szerint Cuomo haladéktalanul tárgyalásokat kezdene a magyar hatóságokkal. 

A magyar kormány kommunikációja szerint a lex CEU csupán az intézmény kivételezett helyzetét hivatott megszüntetni. E szerint a CEU valójában két külön intézmény, a budapesti Közép-európai Egyetem, illetve a New York államban bejegyzett, de ott oktatási tevékenységet nem végző Central European University. A gyakorlatban viszont ez egy és ugyanaz az intézmény, a diákok pedig választhatnak, hogy magyar vagy amerikai okleveket kapjanak a tanulmányaik befejezése után.

A törvénymódosítás szerint a külföldi egyetemek csak akkor működhetnek Magyarországon, ha államközi egyezmény garantálja a státuszukat. Bár a Cuomo kész a tárgyalásra, a jogszabályban szerepel egy kitétel, amely alapján valószínű, hogy a magyar kormány inkább a washingtoni szövetségi kormányt akarja tárgyalásokra bírni. Az Egyesült Államokban ugyanakkor az oktatási kérdések nem szövetségi, hanem állami hatáskörben vannak.

A magyar állam nem New York állammal, hanem az Amerikai Egyesült Államokkal köthet oktatási szerződést – mondta Budai Gyula egy hajdúdorogi lakossági fórumról. A KÜM miniszteri biztosa szerint a magyar kormány álláspontja, hogy oktatási kérdésekben államközi szerződést állam az állammal köt, ezért a CEU-val kapcsolatban az amerikai kormány az illetékes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.