Nézőpont: Ártott a CEU-ügy Áder János népszerűségének

A megkérdezettek 48 százaléka ennek ellenére jó döntésnek tartja az államfő újraválasztását.

MN
2017. 05. 03. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz megkérdezettből hat (a teljes felnőtt népesség 64 százaléka) tudta államfőként megnevezni Áder Jánost – derül ki a Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 30 százaléka nem tudja, ki a köztársasági elnök, 6 százalék pedig rosszul tudja. Az újraválasztás előtt, 2017 márciusában még csak a megkérdezettek 56 százaléka tudta megnevezni köztársasági elnökként.

Azoknak, akik tudják, ki a köztársasági elnök, az 55 százaléka elégedett az államfő munkájával, és a 30 százaléka elégedetlen. Az újraválasztás előtt még az őt ismerők 73 százaléka volt elégedett, és mindössze 19 százaléka számított elégedetlennek. A változás hátterében a Nézőpont szerint is az állhat, hogy a köztársasági elnök aláírta a CEU működését érintő törvénymódosítást, ami az ellenzéki szimpatizánsok körében nem volt népszerű döntés.

Legkevésbé az Ádert ismerő baloldaliak (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizálnak az államfővel, a munkájával mindössze negyedük (24 százalék) elégedett, míg kétharmaduk (65 százalék) elégedetlen. Az államfő személyét megnevezni tudó Jobbik-szimpatizánsok között azonos az elnök munkájával elégedettek és elégedetlenek aránya (36-36 százalék), míg az ismeretlen pártpreferenciával bírók körében többen elégedettek (40 százalék), mint elégedetlenek (37 százalék).

Összességében a megkérdezettek fele (48 százalék) úgy véli, inkább jó döntés volt Áder János újraválasztása, ezzel csak 28 százalék nem ért egyet. Érdekesség, hogy ebben a kérdésben az ellenzékiek közül az MSZP-szimpatizánsok számítanak igazán megosztottnak, körükben azonos arányban (44-44 százalék) tartják jó, illetve rossz döntésnek az újraválasztást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.