Nézőpont: Orbán sokkal népszerűbb, mint bármely más kormányfőjelölt

Különösen az MSZP számára lehet tanulságos, ha szimpatizánsai harmada valóban nem Botka Lászlót akarja.

MN
2017. 05. 15. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes felnőttnépesség 44 százaléka Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek, ha közvetlen lenne a választás – derül ki a Fideszhez közeli Nézőpont Intézet friss kutatásából. Eszerint a kormányfő újraválasztását többen támogatják, mint a többi, szóba jöhető jelöltet együttesen. A miniszterelnök-jelölti versenyben Vona Gábor 11, Szél Bernadett 8, Gyurcsány Ferenc 6, Botka László 5, Fodor Gábor pedig 2 százalékon áll a teljes felnőttnépességet nézve.

A Nézőpont Intézet két éve, 2015 májusa óta végez rendszeres kutatást a lehetséges kormányfőjelöltek közvetlen támogatottságáról. Akkor Orbán Viktort a magyarok 32 százaléka támogatta, Vona Gábort az elmúlt két év során egyszer sem támogatták 13 százaléknál többen – ezt az eredményt 2015 augusztusában érte el a Jobbik elnöke.

A kutatás szerint a Fidesz–KDNP-szimpatizánsok 95 százaléka szavazna saját pártelnökére egy esetleges közvetlen miniszterelnök-választás esetén, ugyanez az arány a Jobbik szimpatizánsainak körében csak 66, a Demokratikus Koalíció táborán belül pedig 74 százalék. Ebben a kérdésben leginkább az MSZP-támogatók megosztottak: 33 százalékuk Gyurcsány Ferencet, 44 százalékuk Botka Lászlót látná szívesen kormányfőként.

###HIRDETES###

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.