NVB: Lehet népszavazás a korrupciós bűnök elévüléséről

Vágó Gábor kérdése megosztotta a testületet, az elnök szavazata döntött. A Kúria még közbeszólhat.

MTI
2017. 05. 02. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hitelesítette a korrupciós bűncselekmények elévülésének legalább 12 évre emeléséről szóló népszavazási kérdést keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdést Vágó Gábor, az LMP volt parlamenti képviselője nyújtotta be, és pontosan úgy szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?”

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, hitelesítsék a kérdést, mert az az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Jelezte: a büntető törvénykönyv jelenleg is tartalmazza a korrupciós bűncselekmények törvényi meghatározását, valamint az elévülés általános szabályait, illetve a kivételeket, emellett a kérdés nem esik tiltott tárgykörbe.

Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja a hitelesítés megtagadása mellett érvelt és arra hivatkozott, a kérdésből nem egyértelmű, hogy jelenleg vagy a múltban elkövetett bűncselekményekre terjedne-e ki az új szabályozás. Felvetette azt is, hogy alkotmánysértő helyzet állna elő, ha a már elévült bűncselekményt újra büntethetővé tennék.

Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja és Litresits András, az MSZP delegáltja viszont a hitelesítés mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy a visszaható hatály már szabályozva van, hiszen ha az elkövetéskori rendelkezések kedvezőbbek a terheltre nézve, akkor jelenleg is azt kell alkalmaznia a hatóságnak.

Az NVB tagjai 5:5 arányban szavaztak a hitelesítés, illetve a megtagadás mellett, de mivel szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt, a kérdést az NVB hitelesítette. A döntés nem jogerős, ellene 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához. Ha a bíróság is jóváhagyja a döntést, 200 ezer hiteles aláírást kellene összeszedni a népszavazáshoz.

Az NVB emellett összesen kilenc népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg. Ebből hét kérdést Vágó nyújtott be, és mind a korrupciós bűncselekményekkel áll kapcsolatban valamilyen formában. Az NVB emellett megtagadta Kádár Barnabásnak, a Momentum elnökségi tagjának magánszemélyként benyújtott, a miniszterelnöki pozícióval kapcsolatos kérdésének hitelesítését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.