Ömlesztve tette közzé a támogatások listáját az 1956-os Emlékbizottság

Rengeteg pénz ment el, ismerős cégek is sokat kaptak, de egyelőre össze sem lehet számolni a formátum miatt.

MN
2017. 05. 12. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánossá tette az 1956-os Emlékbizottság az emlékévhez kapcsolódó szerződéseket – szúrta ki az Index. A rengeteg közpénzt elköltő testület nem könnyítette meg a kíváncsiak dolgát, és a magyar állami szférában megszokott egy módon képként beszkennelt, 24 oldalas, pdf formátumú fájlban tette közzé az adatokat, amelyekben lehetetlen keresni, így összeszámolni azok támogatását, akik több jogcímen is kaptak pénzt.

A legtöbb támogatás néhány millió forint, általában önkormányzatok kapták emlékhelyek létesítésére vagy felújítására, de jó néhány érdekes tétel is van.

A legnagyobb összeg, 1,18 milliárd forint a Külgazdasági és Külügyminisztérium neve mellett szerepel, és arra szolgál, hogy a külképviseleteken és külföldi kulturális intézetekben lebonyolítsák a megemlékezéseket. Második a Művészetek Palotája 849 millióval, amit rendezvényszervezés címén fizettek. Rengeteg pénzt kapott három különböző reklámügynökség – Mindshare, New Land, 1080p –, amelyek a hirdetésekért voltak felelősek.

Többször is felbukkan a táblázatban a Frank Digital Kft., amely közvetve Száraz István tulajdona. Ő a vezetője, és saját bevallása szerint tulajdonosa is az Origót megvásárló New Wave médiacsoportnak. A Frank Digital egyszer 52 millió forintot kapott a Pesti srácok imázsfilm készítésére, 342 milliót pedig reklámokra és tűzfalfestésre.

Jutott 76 millió forint a Gerilla Press Kft.-nek is, amely a Pesti Srácok című kormánypárti portál kiadója, és amely hasonló néven alakított ki emlékparkot a józsefvárosi Horváth Mihály téren. Ehhez egyébként az önkormányzat ingyen adta a területet, lemondva 17,4 millió forint közterület-használati díjról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.