Orbán: A sorsunk az unióéhoz van kötve

Unió- és Európa-párti vezetőként szólalt fel Orbán a Daimler rendezvényén, de jelezte, kár lenne Magyarországot pellengérre állítani.

MN
2017. 05. 18. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai fejlődés és az unió legelkötelezettebb hívének tűnhetett Orbán Viktor, amikor csütörtökön a Daimler német autókonszern budapesti közgyűlésén szólalt fel – előadásában egyszer sem szerepelt, hogy meg kellene állítani Brüsszelt, vagy hogy Magyarországot Soros mozgatta európai parlamenti képviselők támadják a 7. cikkely előkészítésével.

Ehelyett, az MTI beszámolója szerint, arról beszélt, hogy olyan erős, gyors és megbízható Európára lenne szükség, mint amilyen egy Mercedes, és hogy Magyarország az Európai Unió megingathatatlan tagja, sorsa össze van kötve az unió fejlődésével.

A miniszterelnök csak röviden utalt a magyar kormány brüsszeli meccseire. Mint mondta, ostoba dolog Magyarországot pellengérre állítani, amikor az Európai Unió első vagy második legnagyobb növekedését adja, itt csökken a legjobban a munkanélküliség, betartják az összes európai pénzügyi szabályt, és csökken az államadósság.

Orbán arra is kitért, hogy az EU korábban megkérdőjelezhetetlen versenyképessége most veszélybe került, veszít korábbi súlyából a gazdasági teljesítményt és a demográfiát tekintve is. Szerinte nincs sikeres európai gazdaság sikeres európai nemzetgazdaságok nélkül, a tagállamok egyenkénti jó teljesítménye pedig onnan származó nemzetközi cégek sikerének is előfeltétele – idézi szavait a Híradó.hu.

A kecskeméti Mercedes-gyárról szólva a kormányfő szimbolikus fontosságúnak nevezte a helyi üzemet: szerinte ez nem csak egy gyár a sok közül, de a Daimler Magyarországba vetett bizalmának jelképe is, hiszen a pénzügyi válság idején építették, amikor „nem dobálóztak a beruházásokkal Európában”. A válság idején Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint Görögország, előbb is omlott össze pénzügyileg – jegyezte meg.

Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy a Daimler részéről nem bánták meg a beruházást, szerinte „a számok elég jól néznek ki”, megérte a befektetett 1,3 milliárd euró. Hozzátette, hogy a Mercedes is benne van a magyar gazdaság felívelő teljesítményében – a 4,1 százalékos első negyedéves gazdasági növekedési adat meglepte az elemzőket, és „nem rossz” a többi uniós állam teljesítményével összevetve, de a miniszterelnök nem elégedett vele, úgy véli, ennél nagyobb növekedésre is szükség lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.