Óriási lopást sejt az LMP a kamarai titkolózás mögött

Hadházy Ákos szerint képtelenség nyomon követni az iparkamara 2 milliárd forintos programjának költéseit.

Horváth Csaba László
2017. 05. 18. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP társelnöke „gigantikus pénzlenyúlást” sejt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programja mögött, amiért szerinte a kétmilliárd forintos projekt költéseiről Parragh László kamarai elnök megtagadta az információnyújtást. A program hatástanulmányát egyszerűen visszatartja az elnök, a párt társelnöke szerint egy ilyen dokumentum megtagadása egyetlen esetben lehet magyarázható: ha Parragh László leplezni akar egy újabb pénzlenyúlást.

Mint mondta, erre utal legalábbis mindaz, ami látható a programból. Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján elmondta: az uniós költségvetésből megvalósított program keretében – amely kis- és közepes vállalkozások számára nyújt segítséget a korszerű informatikai megoldások alkalmazásához – eddig 93 rendezvényt tartottak, jellemzően luxusszállodákban. Ugyanakkor azt sem lehet tudni, hogy a projektre elkülönített irgalmatlanul sok pénzt mire költötték, ugyanis ez a közbeszerzésekből sem derült ki.

Hadházy összesen három közbeszerzési hirdetményt talált, mindössze 70 millió forint értékben. A program megvalósíthatósági tanulmányára 19 millió forintot költöttek, illetve 15 milliót fordítottak laptopokra és nyomtatókra. Továbbá nettó 25 millió forintot fizettek ki marketingszolgáltatásra. Szerinte a többi pénz nyilvánvalóan „szakértői díjjakra”, luxusrendezvényekre, „e-tananyagra” és a baráti cégeknek fizetett reklámkampányra folyt el.

Az ellenzéki politikus azt mondta, az eltitkolt adatok fényében egyelőre csak a gyanúja mondható ki annak, hogy ismét a pénzek hangzatos céllal történő kilapátolásáról van szó. Az ellenzéki képviselő homályosnak ítélte a program egyes elemeinek célját is. Kifejtette: az egyik rendezvényen például a vállalkozók a Videoton FC mérkőzéselemzőjét hallhatták a „Vidi játékosainak felkészüléséről és mindennapjairól”. De szerinte az is beszédes, hogy a program „szakaszzáró” rendezvénye a Hidegkuti Nándor Stadionban lesz, amin természetesen a klubelnök, Deutsch Tamás is részt vesz.

Az ügyben megkerestük Parragh Lászlót, aki azt mondta, a jogszabályoknak megfelelően válaszoltak Hadházy Ákosnak. Az iparkamara elnöke kérdésünkre közölte, nem tudja elképzelni, hogy pénzlenyúlás lenne a programban. Mint mondta, a Modern Vállalkozások Programban olyan cégeket kerestek meg, amelyek érdekeltek az informatikai fejlesztésben. A cél az volt – tette hozzá –, hogy háromezer céget elérjenek, végül körülbelül tízezret tudtak elérni, az egyébként nagyon népszerű programban. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.