Ötmilliót fizetett egy magyar város, hogy lehessen háziorvosa

A város polgármestere nem tud arról, hogy máshol ilyen módon próbálták volna feltölteni az üres körzeteket.

Kuslits Szonja
2017. 05. 24. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem elégedett meg az állami pályázattal, hanem azon felül 5 millió forintos egyösszegű támogatást ajánlott a Békés megyei Vésztő annak a háziorvosnak, aki a városban vásárol praxist. Az egyébként nem mindennapi ajánlat eredményt is hozott, így a következő öt évre már biztosan be van töltve a város negyedik, egy éve üres praxisa – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az önkormányzat pályázati kiírása még tavaly decemberben jelent meg, eszerint a többmilliós támogatást akkor kell visszafizetni a pályázónak, ha öt évnél rövidebb ideig dolgozik a praxisban. Molnár Sándor, Vésztő polgármestere szerint márciusban egy fiatal orvos jelentkezett a pályázatra, és végül most, májusban kezdte meg a munkát. A háziorvos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP) által kiírt, praxisjogvásárlásra vonatkozó pályázaton is nyert, így további milliókat tudott felhasználni.

Tehát eredményesnek látszik a módszer, az önkormányzatok többsége mégsem ajánl fel pluszpénzt a település üres praxisának betöltéséért. A polgármester elmondta: nem tud arról, hogy máshol ilyen módon próbálták volna feltölteni az üres körzeteket. Vésztőn egyébként annak ellenére ajánlottak ekkora támogatást, hogy a négy háziorvosi körzetből háromban van állandó orvos. – A negyedik körzet nyugdíjazás miatt ürült meg, és egy évig nem is volt állandó szakember. Helyettesítéssel oldottuk meg a helyzetet, de ez igen nagy terhelést jelentett a megmaradt orvosoknak. Tudtuk, hogy ez hosszú távon nem lehet megoldás. Attól tartottunk, hogy ha továbbra is üres marad a praxis, a megmaradt szakemberek is elmennek, máshol dolgoznak tovább – mondta Molnár Sándor.

Hangsúlyozta: készülniük kell rá, hogy előbb-utóbb a többi, még praxisban dolgozó orvos is nyugdíjba megy, ezért is fontos, hogy most fiatal, egyébként a határon túlról érkezett háziorvost sikerült foglalkoztatni.

Vésztőn a védőnőnek tanuló fiatalok számára is elérhető egy önkormányzati ösztöndíj, mely havi 20 ezer forintos támogatást jelent a felsőfokú képesítés megszerzéséig. Ezért cserébe később a településen kell dolgoznia a támogatott védőnőknek. De más szakmákban is vizsgálják, lehet-e hiány, és ha igen, lépnek – közölte a polgármester.

Az ország ellátásában már most is igen komoly problémákat okoz a háziorvosok elöregedése. Folyamatosan emelkedik a tartósan betöltetlen körzetek száma (a legutóbbi adatok szerint 297 üres háziorvosi praxis van az országban), és a szakemberek szerint egyre súlyosabb lesz a helyzet. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy a háziorvosok és a házi gyermekorvosok kétharmada elérte a nyugdíjkorhatárt, így a 6700-ból legalább 2200 praxis sorsa kérdéses.

Mégis, hiába emelte idén duplájára a kormány a letelepedési támogatást, amelyre a tartósan, legalább fél éve betöltetlen körzeteket elvállaló orvosok pályázhatnak, egyelőre kevesen éltek a lehetőséggel. A legfrissebb adatok alapján a maximálisan akár 20 millió forintot is elérő támogatásra idén eddig mindössze 11 háziorvos vagy fogorvos pályázott eredményesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.