Pintér: Beszerzés, nem közbeszerzés útján érkeznek a rendőrhelikopterek

A rendőrség újabb öt használt amerikai helikoptert szerez be.

Zord Gábor László
2017. 05. 26. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy parlamenti kérdés, és az arra adott miniszteri válasz megerősítette lapunk múlt szombati értesülését, miszerint a rendőrség újabb öt használt amerikai helikoptert szerez be. Ezek az MD902-esek azt az öt példányt követik, melyeket a Belügyminisztérium tavaly vett a baden-württenbergi rendőrségtől, s melyeket januárban állítottak szolgálatba a több évtizede használt lengyel Mi–2-esek leváltására. Az újabb gépekkel információink szerint „típusegységesítést” céloztak meg, és a maradék, ugyanattól az amerikai gyártótól származó MD500-ast tervezik leváltani.

A vonatkozó kérdést Demeter Márta független (korábban szocialista) képviselő tette fel Pintér Sándor éves rendes meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában csütörtökön. A belügyminiszter láthatóan nagyon óvatoskodóan válaszolt. Azt mondta, hogy „szükség van még gépekre”, továbbá „beszerzésről és nem közbeszerzésről” van szó, mely jelenleg van folyamatban. Válaszát azzal zárta, hogy többet nem mondhat, mert az rontaná tárgyalási pozícióikat.

Az első MD902-esek beszerzéséről először lapunk adott hírt 2016 márciusában. A gépek, a rendszerbe állításukhoz szükséges felújítás, a kiszolgáló berendezések és a légirendészet személyi állományának átképzése 13,6 millió euróba (4,2 milliárd forint) került, az ügyletet a cseh tulajdonú European Air Service közreműködésével bonyolították le.

Az újabb beszerzéssel kapcsolatban hétfőn megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatát, ők válaszukban türelmünket kérték. Amennyiben kérdéseinkre megérkezik a válasz, közöljük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.