Pörög a kampány: több milliárdot kapnak a polgármesterek

Van, aki 1,7 millió forinttal gazdagodhat, miután a kormány rendezi a polgármesterek bérkülönbözetét.

Koncz Tamás
2017. 05. 30. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős összegű juttatást kapnak a polgármesterek: egy hétfői kormányhatározat mintegy 2,8 milliárd forintot oszt szét az ország 2847 településvezetője között.

Az Orbán Viktor által jóváhagyott, azonnali hatályú rendelet a polgármesterek 2011-es és 2016-os tiszteletdíja közötti, 11 hónapra érvényes különbözetet utalja ki, szociális hozzájárulási adóval emelve meg a keretet.

Az összegből 10 millió forintot a Belügyminisztérium, 2,789 milliárd forintot pedig a nemzetgazdasági tárca biztosít. Az egyszeri támogatást három részletben utalják ki: az összeg első felét 2017. augusztus végéig küldik, a további 50 százalékot pedig két részletben utalják majd el, 2017. október 31-ig.

A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a 24 000 forint/fő alatti adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok a polgármesteri pluszjuttatás 100 százalékát kapják meg, a 24 001–32 000 forint/fő közötti adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok viszont csak a támogatás negyedére jogosultak.

A 11 havi juttatás legnagyobb elérhető összege a számítás alapján így 1 765 000 forint – ennyit kap például a Zala megyei, 182 lakosú Kistolmács polgármestere is, viszont a Vas megyei (780 fős) Hegyfalu vezetője csak 134 500 forintra számíthat.

A váratlan támogatás erősen kampányjellegűnek tűnik, tekintve, hogy a milliós összegek november elejéig érhetnek célba – alig fél évvel a 2018-as országgyűlési választás előtt.

Tény ugyanakkor az is, hogy a polgármesterek fizetésének ügyén jelentős politikai nyomás volt az utóbbi években, ez is vezetett aztán az év elején életbe lépő béremeléshez. Mint a 24.hu felidézte, nagy port vert fel, amikor a Fidesz–KDNP 2014-ben – éppen az önkormányzati választások előtt – úgy módosította az önkormányzati törvényt, illetve a településvezetők bértábláját, hogy az 500 fő alatti települések vezetői 2014. október 13-ától mindössze havi bruttó 149 800 forintot vittek haza.

Hernádszentandrás polgármestere tavaly decemberében nyílt levéllel fordult Orbán Viktorhoz, melyben arra figyelmeztette a kormányfőt, hogy a tiszteletdíj megnyirbálásával falurombolást hajtanak végre. 2015 elején a 258 főt számláló Bezedek polgármestere azért hagyta ott pozícióját, mert megalázónak tartotta a havi nettó 51 ezer forintos tiszteletdíját és 7854 forintos költségtérítését.

Cikkünk megjelenése után Janiczák Dávid, Ózd jobbikos polgármestere jelezte: valójában semmilyen pluszjuttatásról nincs szó. Bár az országgyűlés tavaly év végén valóban döntött a polgármesteri illetmények megemeléséről, támogatást akkor nem adtak hozzá, az emelést önkormányzatoknak kellett kigazdálkodniuk. A mostani 2,8 milliárd forint ehhez az illetményemeléshez biztosít forrást - megkésve, és nem is teljes értékben, írta Janiczák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.