Pozsonyban nem tudnak az Orbán által megígért útról

A kormányfő Győr és Dunaszerdahely közé ígért négysávos utat, de a szlovák tervekben ez nem szerepel.

MN
2017. 05. 03. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken, Győrben harangozta be, hogy a kormány négysávos gyorsforgalmi utat kíván építeni Győr és a szlovákiai Dunaszerdahely közé. A kormányfő azt mondta: a magyarországi részt megépíti a magyar állam, a szlovákiai szakaszról (és nyilván a szükséges Duna-hídról) pedig tárgyalásokat kezd szlovák kollégájával.

Az Új Szó című pozsonyi lap szerdán viszont arról írt: a Szlovák Közlekedésügyi Minisztérium nem is tud ilyen tervről. „Nem érkezett megkeresés a Dunaszerdahely és Győr közötti út építésével kapcsolatban, ez nem része az úthálózat-fejlesztés koncepciójának” – tájékoztatta a lapot Karolína Ducká, a minisztérium szóvivője.

Ugyanakkor több olyan projekt előkészítése és megvalósítása is folyamatban van, amelynek köszönhetően gyorsabb és egyszerűbb lehet a közúti összeköttetés Magyarországgal, mint a komáromi új híd, a Dunaszerdahelyt és Komáromot összekötő 63-as főút, vagy az R3-as gyorsforgalmi út Zólyom és Ipolyság közötti szakaszának építése. Tárgyalnak már az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti híd megépítéséről is.

A Győrt és Dunaszerdahelyt összekötő négysávos út Nagyszombat megye területén haladna. Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke (MKP) az Új Szónak korábban azt mondta: egyelőre ő sem hallott a tervekről, de a teherforgalom szempontjából sokat segítene az út. Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő egyelőre nem válaszolt a lap kérdéseire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.