Republikon: Visszaesett a Fidesz, jön fel az ellenzék

A Fidesz 6 százalékpontot gyengült a pártválasztók között február óta, az ellenzék 8 pontot erősödött.

MN
2017. 05. 30. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyed év alatt 6 százalékpontot bukott a kormánypárt, 8-at javított az ellenzék a pártot választani tudók körében – derül ki a Republikon Intézet kutatásából, amelyeket a 24.hu tett közzé.

A Fidesz támogatottsága 2 százalékponttal csökkent áprilishoz képest, február óta pedig 6 pontot gyengült a pártválasztók között, most 45 százalékon áll. Eközben az ellenzék összességében 8 százalékpontot erősödött: az MSZP 4, a Jobbik 3 százalékpontot javított negyed év alatt. A szocialisták így a pártválasztók között 19 százalékot mondhatnak magukénak, a Jobbik 17 százalékot.

A májusi felmérésben 4 százalékon áll a februári mérésben még nem szereplő Momentum. A kisebb ellenzéki pártok, az 5 százalékon álló LMP, a 2 százalékos Együtt, illetve a Párbeszéd is veszítettek 1-1 százalékpontot három hónap alatt, utóbbi már nem is mérhető, 0 százalékon áll. A DK februárban és májusban is 6 százalékon áll ebben a körben.

A teljes népesség körében a pártok támogatottsága hasonlóan alakul: a Fidesz 27, az MSZP 12, a Jobbik 10, a DK 4, az LMP 3, a Momentum 2, az Együtt és a Liberálisok 1 százalékon áll, 39 százaléknak pedig nincs pártja.

A Republikon regionális bontást is készített arról, hogy a választók milyen kormányt szeretnének 2018 után. Ezekkel az adatokkal a nagy hibahatár miatt óvatosnak kell lenni, de az látszik, hogy a hétből két régióban – a Budapestet és Pest megyét magába foglaló Közép-Magyarországon, illetve a Dél-Dunántúlon – a baloldal megelőzi, a Dél-Alföldön pedig megközelíti a Fideszt.

A teljes népesség harmada nem tud vagy nem akar válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen kormányt szeretne 2018 után, és gyakorlatilag ugyanennyien, 32 százaléknyian vannak azok, akik a Fidesz-kormány maradásában bíznak. Baloldali-liberális kabinetet 23, jobbikos vezetésűt 12 százalék szeretne.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.