Robotokat kapnak a tűzszerészek a vizes vb-re

Legalább hatfős állomány speciális felkészítésen vesz majd részt.

MN
2017. 05. 19. 5:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 146,8 millió forintért kapott megbízást a Készenléti Rendőrségtől a budapesti Gamma Zrt. Az indoklás szerint a világversenyen az improvizált robbanószerkezetek (IED) és a CBRN-E (piszkos bomba) eszközök elleni tevékenységek a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat (TŰSZ) illetékességébe tartoznak, azonban a TŰSZ jelenleg nem rendelkezik elegendő számú, megfelelő minőségű eszközzel a helyszíneken jelentkező komplex felderítési és hatástalanítási feladatok ellátásához – szúrta ki a 24.hu.

A Gamma Zrt. a hirdetmény szerint két olyan tűzszerészrobotot szállít, amelyek egy helyszínen, egy időben, egymástól függetlenül – egymás zavarása nélkül – képesek feladatokat elvégezni, alkalmasak vegyi felderítő készülék, sugárzásmérő rendszer, valamint röntgenberendezés hordozására és működtetésére. A robotok szállítása mellett elvégzi a legalább hatfős állomány felkészítését az eszköz alkalmazására és a helyszíni hibaelhárítás módjaira, legalább 12 óra időtartamban.

Mint írják, a világbajnokság biztonságos megrendezése során – az aktuális európai terrorfenyegetettség figyelembevételével, valamint a múlt évi párizsi és brüsszeli merényletek tapasztalatai alapján – kiemelt fontosságú lesz a tűzszerész járőrök tevékenysége. A biztonságos és hatékony reagáló képesség megteremtése érdekében olyan korszerű felszerelésekkel kell a járőröket ellátni, amelyekkel több munkafolyamatot is képesek elvégezni, úgy, hogy közben lehetőleg nem kerülnek közvetlen fizikai kontaktusba a gyanús tárgyakkal, járművekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.