Sok volt a Mazsihisznek a cionistázás Soros-ügyben, de az MTI nem közölhette

Visszadobta a távirati iroda a szervezet közleményét, mondván, az sérti a közmédia jó hírnevét.

Lakner Dávid
2017. 05. 25. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben kívánta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) leszögezni, hogy „kellemetlen emlékeket idéz fel” a közmédia Soros Györggyel való riogatása, de az MTI megtagadta a kommüniké közlését – értesült a Magyar Nemzet. Az Országos Sajtószolgálat szabályzatába ütközik az írás, ezért azt nem áll módjukban kiadni – válaszolta az MTI igazgatósága a szervezetnek.

A Mazsihisz a közleményben azt írta: kellemetlen emlékeket idéz fel közösségükben a „háttérben megbújó, onnan világ-összeesküvést szervező, saját anyját bármikor megölni kész gonosz spekulánssal” való riogatás.

„Ez a zsidó-keresztény kultúrkörben elfogadhatatlan”

– tette hozzá a szervezet. 

Külön kitértek a köztelevízió szerda esti adására, ez verhette ki a biztosítékot az MTI-nél is. Ebben Ali Hámenei iráni ajatollahot idézték, aki szerint Soros „gonosz, cionista-amerikai multimilliárdos”. A Mazsihisz sérelmezte, hogy ezt a közszolgálati híradó kritikai kommentár nélkül tolmácsolta. „Felháborító, hogy a közszolgálati televízióban immár elfogadott az ilyen szalonképtelen antiszemita hangnem. Az ilyesfajta közbeszéd nem tolerálható, amit világossá kell tenni minden honfitársunk számára” – írta a szervezet, hozzátéve, hogy a magyar alkotmány védi a lelkiismereti és vallásszabadságot, Magyarországon pedig nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni.

„Fontosnak tartjuk, hogy az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartsa be a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvét. A magyar kormánytól pedig elvárjuk, hogy az általa felügyelt médiumoktól követelje meg az alkotmányos alapelvek betartását”

– zárták a közleményt, amit az MTI nem volt hajlandó kiadni.

Ismert: nemrég az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Köves Slomó beszélt arról az M1 műsorában, hogy sorosozni nem antiszemitizmus. A Magyar Narancsnak adott múlt heti interjújában ehhez hozzátette: a közrádióban említette azt is, hogy az összeesküvés-elméletek általában nem vezetnek sok jóra. „Egyaránt elszomorító és nevetséges akár a sorosozás, akár az az elmélet, hogy a Momentum Mozgalom a Fidesz kreálmánya” – mondta. Izrael budapesti nagykövete, Yossi Amrani pedig a Heti Válasz múlt heti számában fejtette ki:

„néhány magyar politikus Sorossal kapcsolatos szövegéből egyetlen szó hiányzott csak: zsidó.”

A nagykövet azért hozzátette, hogy a magyar kormány persze nem antiszemita.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.