„Szétlopja a kormány a vizes vb-t”

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az LMP a projekt kivizsgálására.

Jandó Zoltán
2017. 05. 17. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a vizes világbajnokság megrendezését is szétlopja – ezt a következtetést vonta le a Lehet Más a Politika abból, hogy a vb költségvetése jelenleg már sokszorosa az eredetileg emlegetettnek, és napról napra jelennek meg az újabb kiadási tételek. A párt szerint ha az esemény drágulása olyan ütemben folytatódik, mint amit az elmúlt időszakban tapasztalhattunk, akkor a végső számla a 150 milliárd forintot is elérheti. Az LMP ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a projekt szakmai és pénzügyi kivizsgálására. Úgy vélik: ha a fideszes képviselők megakadályozzák a kivizsgálást az igazságügyi bizottságban, az egyértelműen bizonyítja cinkosságukat.

Bár az LMP 150 milliárdos becslése valószínűleg az eddigi legmagasabb, sajnos egyáltalán nem irreális. A Magyar Nemzet gyűjtése szerint a mostanáig kihirdetett sikeresen zárt közbeszerzések alapján 98,9 milliárd forintot már biztosan elköltenek az eseményre, és ebben még számos költségtétel nincs benne. Lapunk épp ma számolt be róla, hogy a margitszigeti mobil lelátónak egyelőre a méretük sem dőlt el, s jó eséllyel több más építési beruházásról is jelenhetnek meg még hirdetmények a következő hetekben.

Emellett a közel 99 milliárd forintban a világbajnokság kommunikációja sem szerepel, pedig az erre vonatkozó szerződést is megkötötték már. Az esemény promócióját – amint erről a Magyar Nemzet múlt héten szintén beszámolt – a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel baráti kapcsolatot ápoló Kuna Tibor cége, a Trinity International Communications Kft. végezheti. Bár a szervezéssel foglalkozó Bp2017 Nonprofit Kft.-nél lapunknak nem árulták el, hogy mennyit szánnak erre, egészen biztosan elég komoly tételről van szó, korábban több forrásunk is 4 milliárd forintos büdzsét emlegetett.

A héten egyébként eddig bő 1,2 milliárddal drágult az esemény: hétfőn kikötői úszóművek és vízi személyszállítási szolgáltatás beszerzéséről, kedden kerékpárúttöltés építéséről jelent meg hirdetmény a Közbeszerzési Értesítőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.