Szijjártóék berendelték a kanadai nagykövetet

Isabelle Poupart-nak a CEU-val kapcsolatos állításaival van gond.

MTI
2017. 05. 05. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a – hivatalos kanadai kormányzati oldalon közzétett – nagyköveti nyilatkozat lényegi eleme, hogy a kanadai kormány „komolyan aggódik” a magyarországi akadémiai szabadság miatt a törvénymódosítás kapcsán. A nyilatkozatban Isabelle Poupart sürgeti, hogy a törvény módosítására mielőbb kerüljön sor, mint ahogy arra szombaton „magyar vezetők kötelezettséget vállaltak”.

A külügyi tárca hamisnak nevezte a nagykövet állításait. Kifejtették: azokkal szemben az igazság az, hogy Magyarországon a tanszabadságot senki sem veszélyezteti. „A tanszabadság olyan jog, amely mellett a magyar kormány mindig határozottan kiállt, és védeni fogja a jövőben is” – szögezték le.

Ugyanakkor a kormány elvárhatónak tartja, hogy a külföldi egyetemekre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a magyar iskolákra. „A magyar felsőoktatási törvény nem csak Soros György iskolájára, a CEU-ra vonatkozik, hanem mind a 28 külföldi egytemre” – emelte ki közleményében a KKM.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a magyar tanszabadságot „Brüsszel sem kérdőjelezte meg, az indított kötelezettségszegési eljárás témája a szolgáltatások szabad áramlásának esetleges megsértése”. Erről a magyar kormány természetesen hajlandó tárgyalni – olvasható a KKM közleményében.

A CEU-val kapcsolatos híreket ITT követheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.