Tarlós: Több mint 30 milliárd lenne a fővárosnál dolgozók béremelése

A főpolgármester szerint nagy dolog Budapest hajóját jó irányba mozdítani.

MN
2017. 05. 03. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében a fővároshoz – a cégeket is beleértve – több mint 20 ezer ember tartozik, és ezeknek a dolgozóknak a BKV-nál megszületett bérmegállapodáshoz hasonló béremelése összességében meghaladná a 30 milliárd forintot, közölte Tarlós István, Budapest főpolgármestere az ATV Start című műsorában. 

Mint mondta, a főváros mellett a nagyobb megyei jogú városok szintén érintettek abban a problémában, hogy az önkormányzatok forrásai szűkültek, és ezzel párhuzamosan a „direkt” állami szektorban dolgozók komoly béremelést kaptak, az önkormányzati szektorban dolgozók pedig – annak ellenére, hogy ott tíz éve nem volt általános béremelés – nem.

Az ügyben kénytelen a kormányhoz fordulni – közölte Tarlós István.

Arra a kérdésre, lát-e esélyt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatandó megbeszélésén születik valamilyen kedvező megállapodás ez ügyben, azt válaszolta: szóba hozza majd a dolgot, és arra számít, hogy legalább a köztisztviselők esetében biztosítják a forrásokat.

Tarlós István hangsúlyozta, nem ért egyet azzal, hogy „legyenek egyes számú meg kettes számú köztisztviselők, cégdolgozók” annak függvényében, hogy direkt állami vagy önkormányzati szektorban látják el a munkájukat.

A főpolgármester elmondta: nem tudott arról, hogy megváltoztatták a 4-6-os villamosokat irányító lámpák fázisidejét, és arról sem, hogy most visszaváltoztatták. „Nem direkt forgalomszervezőnek szerződtem a fővároshoz” – fogalmazott. Tarlós István szerint a BKK feladata, hogy a napi forgalmat figyelve szabályozza a forgalmi rendet, ideértve a lámpák fázisidejét, amellyel évek óta gondok vannak. Hozzátette: most kísérleteztek, amit aztán revideáltak. A BKV-dolgozók béremeléséről azt mondta: sikernek nevezhető, hogy a fővárosi forrásszűkülések ellenére is sikerült ezt meglépni.

A kérdésre, hogy 2019-ben indul-e a főpolgármesteri tisztségért, Tarlós István azt válaszolta: 2017 tavaszán ez nem értelmes kérdés, nem töri még ezen a fejét. A városvezető hangsúlyozta: vannak dolgok, amelyekből elege van, ugyanakkor nagy dolog Budapest hajóját jó irányba mozdítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.