Tízmilliárddal tartozik az állami hulladékcég az FKF-nek

Az NHKV szerint minden rendben, de a fővárosi cégnél olyan nagy a baj, hogy a vezérigazgató is lemondott.

MN
2017. 05. 02. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 9,6 forint tartozást halmozott fel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. (NHKV) a budapesti Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel (FKF) szemben – írja a 24.hu. Az egy éve létrejött, a szemétdíjakat központilag beszedő NHKV-nak valószínűleg ennél is több tartozása van más szolgáltatók felé, de az állami cég a 24.hu kérdésére azt állította: a szolgáltatási díjak kifizetése folyamatos, ahol pedig mégis csúszás van, ott alapvetően technikai, illetve elszámolási kérdések miatt nem tudtak fizetni.

FRISSÍTÉS: a 24.hu cikkének megjelenése után az NHKV arról tájékoztatta a lapot, hogy átutaltak 7,5 milliárd forintot az FKF számlájára.

Az FKF kintlévőségei vezettek oda is, hogy a múlt héten lemondott a cég vezérigazgatója, Csontos István. Tarlós István főpolgármester múlt pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az NHKV az FKF 130 éves működési során az egyik legnagyobb válságát éli át, főleg azért, mert a nemzeti hulladékgazdálkodási cég felállítása elvette a nyereségét, sőt, veszteségbe fordította. A rendszer ma már komoly, napi likviditási gondokat okoz a fővárosi cégnek.

Az NHKV működésével az a legnagyobb baj, hogy nem vették figyelembe az ország egyes részein statisztikailag is kimutatható gyenge szemétdíjfizetési morált. Ezt támasztja alá az NHKV honlapján található statisztika, amelyből kiderül, hogy több mint egymillió számlát nem fizettek be, és a mulasztásokból 11,6 milliárd forintnyi kintlevőség jött össze. Behajtani eddig kevesebb mint az egy tizedét sikerült.

Erre kínál valamiféle megoldást a kormány új, már a parlament előtt lévő törvényjavaslata. Ez egyebek mellett előírná, hogy a társasházakkal és lakásszövetkezetekkel szembeni közösköltség-tartozás egy része, nevezetesen a szemétdíjadók módjára behajtandó köztartozásnak minősüljön. A közös képviselők feladata lenne a tartozó lakók azonosításához szükséges adatokat átadni az NHKV-nek, amely már nem a társasházon, hanem a tulajdonosokon egyenként hajtaná be a díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.