Több mint 400 millióért platós terepjárókat kap a horgászszövetség

A járművekkel tartanák szemmel a rapsicokat. A halászokon ez sem segít.

MN
2017. 05. 04. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) gépjárműflottája 20 darab Toyota típusú platós terepjáróval bővült, továbbá motorcsónakokat, éjjellátó készülékeket, hőkamerákat szereztek be, a fejlesztés összköltsége több mint 400 millió forint volt – mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára az MTI beszámolója szerint.

A hazai forrásból finanszírozott beruházásra Bitay Márton Örs szerint azért is szükség volt, hogy szemmel tartsák az illegális halászokat, a rapsicokat megyénként egy terepjáróval. Az államtitkár ugyan hozzátette, hogy bár az utóbbi években drasztikusan csökkent az engedély nélküli horgászok száma, a problémára figyelni kell. A terepjárókat a MOHOSZ-hoz tartozó halőrök használják majd, akiknek a számát megdupláznák, vagyis előbb-utóbb 800-ra emelnék. Emellett a magyar államhoz tartozó halőrszolgálat is kiveszi a részét az orvvadászok tettenéréséből – tette hozzá Bitay.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány 2014 óta több mint 1,3 milliárd forintot fordított a 400 ezer taggal rendelkező MOHOSZ és ezáltal az egész magyar horgásztársadalom támogatására. Úgy vélte, a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, hogy további forrásokat biztosítsanak majd ennek a területnek.

Habár a kormány kiemelten fontos stratégiai, társadalmi partnerként tekint a horgásztársadalomra, a magyar halászok megélhetési gondokkal küzdenek, mivel a kormány megtiltotta a kereskedelmi célú halászatot a folyami vizeinken. Riportunkat a csüggedt halászokról itt olvashatja. A tilalom bevezetésének egyik oka az lehet, hogy a folyami ellenőrzési szerv nem tudta megfelelő kontroll alatt tartani a halászatot: az orvhorgászok mindent bevetettek, modern radarjaikkal és felszerelésükkel kirabolták a hazai folyókat. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.