Több mint félmilliárddal támogatta az MVM a CÖF-öt

A Békemenetet szervező CÖF hallgatott a támogatásról, de az állami energiacég elismerte.

MN
2017. 05. 11. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) tavaly 508 millió forintnyi támogatást adott a kormány mellett kiálló Békemenetet szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA) – írja az Átlátszó. Mivel az alapítvány közhasznúnak minősül, a támogatás után az MVM 101 millió forinttal csökkentette az adóalapját. A támogatás felhasználásának határideje 2017. november 20.

A HVG április végén írt arról, hogy az MVM-csoport tavaly több száz millió forintot adott a Civil Összefogás Fórum (CÖF) mint mozgalom mögött álló CÖKA-nak. Az alapítvány akkor kitérő választ adott a lapnak: „Többszörös megkeresésükre is csak azt tudjuk válaszolni, hogy a CÖF az érvényes törvényi előírásoknak megfelelően számol el támogatásaival.” A CÖKA éves beszámolóiból semmi nem derül ki a támogatásokról.

Az Átlátszó megkereste az MVM-et, és közérdekű adatként kikérte, mennyi támogatást adott a CÖKA-nak. A válaszban az MVM nemcsak az 508 millió forintos összeget adta meg, de valamiért arról is írt, hogy az elmúlt 20 évben sok milliárd forintot fordított társadalmilag fontos ügyek, események támogatására, illetve a cégcsoport 2016-ban összesen több mint 130 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.