További százmilliók az Új Nemzedéknek

Az Emmi új pályázatai között több olyan is van, amin csak a Fidesz ifjúsági szervezetéhez kötődő cég indulhat.

Hutter Marianna
2017. 05. 09. 4:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újból százmilliókra kapott meghívást az Új Nemzedék Központ (ÚNK) Nonprofit Kft. a Nemzeti tehetség program keretein belül – vette észre a Magyar Nemzet. Tegnap megírtuk, hogy a korábban a Fidesz ifjúsági szervezetéhez több szálon kötődő cégnek nem kell aggódnia, jövőre is 300 millió forintos támogatásra számíthat az állami költségvetésből, akárcsak idén. Az ÚNK jól teljesít a Nemzeti tehetség program által meghirdetett pályázatokon. Csak tavaly összesen 312 millió forintnyi megbízást nyertek el, míg idén márciusban újabb 110 millió forint értékben kaptak meghívást tehetséggondozással kapcsolatos feladatokra.

Ám úgy látszik, ezzel az ÚNK 2017-es sikerszériája nem ért véget, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) honlapján tegnap megjelent felhívások közül több pályázaton is kizárólag ők indulhatnak. Így az ÚNK igényelhet 18 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást a hazai tehetségfejlesztő szervezetek, 24 milliót minősített tehetséggondozó műhelyek, míg 30 milliót a Nemzeti tehetség program célkitűzéseit népszerűsítő rendezvények támogatására. Ezeken felül ugyancsak az állami cég a várományosa a hazai tehetséggondozási rendszer külföldön való népszerűsítése céljából kiírt, 15 millió forintos felhívásnak, és 18 millió forintot kaphatnak a hazai és határon túli tehetséggondozó szakemberek képzésének támogatására. Ám a legnagyobb összeget – 100 millió forintot – a külföldön létrejött Tehetségsegítő információs és programpontok támogatása címén bíznák az ÚNK-ra.

A cég továbbá felel két nagyobb uniós programért is. Az Új nemzedék újratöltve című kiemelt projekt 4,4 milliárd forint értékű, míg a Tehetségek Magyarországa 3,1 milliárdos. Poór Csaba, az ÚNK kommunikációs vezetője tavaly úgy nyilatkozott a kormánypárti Origónak: azért kapnak meghívást a Nemzeti tehetség program pályázataira, „mert a 2014-es és 2015-ös projekteket mind szakmailag, pénzügyileg, mind adminisztratív módon kiválóan valósította meg a cég”. Azért nem teljesen volt zökkenőmentes a működésük: miután az Emmihez került az ÚNK, a tárca átvilágíttatta a működését, amely után lecserélték az ügyvezetőt és a felügyelőbizottság tagjait. Tavaly pedig az Állami Számvevőszék „közreműködési kötelezettség megtagadása” miatt tett feljelentést ellenük, ám végül a rendőrség lezárta az ügyben indított nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.