Úgy fest, nem sürgős az EU-nak Kovács Béla ügye

Az EP egyelőre nem kereste a Legfőbb Ügyészséget Kovács Béla mentelmi jogának újabb felfüggesztése miatt.

MTI
2017. 05. 16. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Géza ismertette: a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) ajánlása alapján, fiktív gyakornoki foglalkoztatás gyanújával, költségvetési csalás miatt indult nyomozásban tavaly szeptemberben kérték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az EP korábbi, ugyancsak Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó döntése ugyanis csak a kémkedési ügyre vonatkozott. Mivel a mentelmi jog felfüggesztése konkrét bűncselekményhez kapcsolódik, újra kérniük kellett a mentelmi jog felfüggesztését – magyarázta.

A szóvivő azt mondta: az EP-től annyi tájékoztatást kapott az ügyészség, hogy a jogi bizottság elé utalták az ügyet, ahol raportőrt jelöltek ki.

Arra az újságírói kérdésre, mennyiben nehezíti az eljárást, hogy ennyi idő alatt nem függesztették fel a képviselő mentelmi jogát, Fazekas Géza azt mondta: amíg nem függesztik fel a mentelmi jogot, nem járhatnak el, „meg van kötve a kezünk”. Ez „nyilván nem segíti az eljárást” – hangsúlyozta.

Az LÜ korábban azt közölte, hogy a gyanú szerint Kovács Béla 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy emberrel, akik a szerződések szerint a képviselő mellett Brüsszelben több hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek. Az ügyészség szerint azonban a négy ember nem járt Brüsszelben, és ott nem dolgozott a politikusnak. Mindezzel Kovács Béla jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak – közölte még tavaly az ügyészség.

A politikus mentelmi jogát egy másik ügyben függesztette fel az Európai Parlament tavaly október 14-én. Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat. A mentelmi jog felfüggesztését követően a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Bélát tavaly december 4-én. A politikus panasszal élt, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést is előterjesztett. A panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-t kedden arról tájékoztatta, hogy az ügyben 2017. június 20-áig hosszabbították meg nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.