Új fogalom az M1-en: visszidált

Ma Gyuricza Gábor az ismeretlen büszkeség az állami tévében.

MN
2017. 05. 15. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami tévé vasárnap adott tudósítást arról, hogy megkezdődött Balatonlellén a VII. Magyar Világtalálkozó. Miközben a színpadon néptáncosok forogtak, a foghíjas nézőtéren pedig csak pár ember ücsörgött, a riporter, Koszorús Rita azt mondta, hogy a világ minden tájáról érkeztek magyarok, akik az összetartozás miatt mentek el Balatonlellére. Majd máris egyik interjúalanyához fordult, Gyuricza Gáborhoz, akit leegyszerűsítve úgy mutatott be, hogy „Brazíliában született, és már húsz éve él Magyarországon”.

– Miért tartotta fontosnak, hogy hazajöjjön, és miért gondolta, hogy jobb itthon élni? – kérdezte meg a férfit a nézősor mellett. – Egy évet tanultam itt, Budapesten – válaszolta Gyuricza Gábor –, az Állami Balettintézetben, amikor 20 éves voltam. Annyira megtetszett az ország meg a kultúra meg minden, hogy tudtam, a jövőben valamikor itt szeretnék élni. Úgy döntöttem húsz évvel ezelőtt, hogy „visszidálok”. A családommal, a négy gyermekemmel együtt hazajöttünk. Úgy érzem, itt nagyobb biztonságban vannak a gyerekek, és jobban élünk itt, mint ott. Jó döntés volt nekem is és a családomnak is.

(Ezután a riporter újra a kamerához fordult, és bejelentette, hogy a következő produkcióként Csepregi Éva fog „a világot jelentő deszkákra lépni”, aki összevissza kezdett beszélni a magyar összefogásról.)

Az, hogy a hazaköltözött férfi nem az ismeretlen nézők közül bújt elő, s hogy születésétől kezdve jóval teljesebben élte az életét, valamiért kimaradt a tudósításból. A Wikipédiára feltöltött adatok szerint Gyuricza Gábor 1959-ben született Sao Paulóban. Figyelme Magyarország felé a Horn Gyula vezette MSZP–SZDSZ balliberális kormány alatt fordult. „1997 januárjában Magyarországra költözött. Budapesten 1997-ben saját céget alapított, amelynek profilja brazil és magyar cégek közötti kereskedelmi kapcsolatok építése, valamint brazil termékek képviselete és forgalmazása”. 

Az M1 műsorában az sem hangzott el, hogy Gyuricza „2010-től 2015-ig magyar kormánytisztviselőként, Magyarország Sao Pauló-i főkonzulátusán dolgozott”, s hogy valójában csak 2015-ben költözött haza. A Wikipédián róla szólva egyébként arra is van adat, hogy a szakember megtanulta a gondolkodásunkat. Eszerint ő használta először a „visszidens” kifejezést, amelyet azóta széleskörűen használnak a visszatelepült külföldi magyarokra. Szintén ő használta először a „brazilikum” jelzőt, amely brazil különlegességet jelent a hungarikum mintájára.    

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.