Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Így már hetvennél is több anyag szerepel az új pszichoaktív anyagok listáján.

MN
2017. 05. 11. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új pszichoaktív anyagok jegyzékén így már 70-nél is több anyag szerepel, miután a Flubromazepammal és az U47700-val is kiegészült a lista. A jegyzék folyamatosan bővül a dizájnerdrogok elleni küzdelem, valamint az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorú fellépés érdekében – emlékeztetett Rétvári, hozzátéve, hogy a tiltólistára új pszichoaktív anyagok és úgynevezett vegyületcsoportok, törzsképletek kerülnek, és a törzsképletekből származtatott vegyületek, anyagok szintén automatikusan tiltottá válnak.

Rétvári Bence azt is felidézte, hogy 2015. január 1-jétől a jegyzéket nem kormányrendeletben, hanem miniszteri rendeletben határozzák meg, így a jogalkotó a korábbinál gyorsabban reagálhat.

A kormány célja, hogy a következő években jelentős mértékben visszaszoruljon a kábítószer-használat Magyarországon – hangsúlyozta. Ennek érdekében – uniós forrásból – hatmilliárd forintból fejlesztik a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastruktúráját, hárommilliárd forintot fordítanak megelőzési programokra, valamint több mint kétmilliárd forint jut az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztésére.

A droghasználat kialakulásának megelőzését és visszaszorítását célozza továbbá egy 1,9 milliárd forintos megelőzési és visszaszorítási program, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézményeket segítik – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.