Újra egymásnak feszültek a Békés megyei fideszesek

A Fidesz támadja az egyszerű, hétköznapi embereket, a rablókat pedig védi – mondta egy kormánypárti politikus.

Horváth Csaba László
2017. 05. 24. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitulnak az indulatok a Békés megyei Fideszben: a Simonka-botrány miatt a múlt év végén kitört kormánypárti belháború után úgy tűnik, újabb frontvonalak nyíltak a helyi Fideszben. Kiderült ugyanis, hogy nem a Simonka György országgyűlési képviselőt érintő nyomozás az egyetlen, ami a Viharsarokban a Fideszhez köthető. Egy másik ügyben hamarosan vádat emelhet a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség. Ezt a legfőbb ügyész közölte hétfői parlamenti válaszában Tóth Bertalan szocialista képviselő kérdésére. Polt Péter tájékoztatása alapján négy gyanúsítottja van Békés megyében a Helyi Termék Gazdaságfejlesztő Klaszter Kft.-nél költségvetési csalás miatt indult eljárásnak. Az ügyben az adóhivatal április végén javasolt vádemelést.

A csorvási székhelyű Helyi Termék Gazdaságfejlesztő Klaszter a Békés megyei portékák népszerűsítésére jött létre. A klaszter elnöke Takács Ferenc, Tótkomlós volt fideszes alpolgármestere volt, aki jelenlegi is helyi kormánypárti képviselő.

A politikus arról is ismert, hogy évtizedes barátságot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, akivel gyakran tartanak közös disznóvágásokat. Korábban maga nyilatkozta, a kormányfő minden disznótorra meghívja. Mindemellett különösen érdekes, hogy a klaszter projektvezetője, s egyben a Helyi Termék Gazdaságfejlesztő Klaszter Kft. ügyvezetője a Demokratikus Koalíció helyi politikusa, Kasuba István.

Lapunk a nyomozás részleteiről érdeklődve megkereste Takács Ferencet, akinek szavaiból kiderült, a Békés megyei fideszesek akár egy kanál vízben is képesek lennének megfojtani egymást. Takács Ferenc kérdésünkre elmondta, bár ő volt a klaszter elnöke, nincs a gyanúsítottak közt, és nem is tudja, kiket vonnának felelősségre. Mint mondta, nem is érti az eljárást, ugyanis a klaszternek nem volt pénze, jogilag pedig minden rendben zajlott. Ugyanakkor azt elismerte, hogy 2-3 évvel ezelőtt őt is meghallgatta az ügyben az adóhivatal, de egyébként nem tud semmit az ügyről.

Közölte, hogy szerinte a feljelentés mögött a „Simonka György-féle” kör áll. Továbbá beszélt arról is, hogy megdöbbenve tekint a helyi kormánypárti politikusok egy részére. „Most ezek a fideszesek vannak, akik Simonka Györggyel, Ali Babával és a nyolcvan rablóval közreműködnek” – mondta Takács. A képviselő ezzel szemben megjegyezte, hogy ő 1991-ben lépett be a Fideszbe, tisztességesen dolgozott, és próbálta a polgári értékrendet szolgálni. De szerinte a mai helyzetben a Fidesz – amit maximálisan támogatott és dolgozik érte – a legjobban támadja az egyszerű, hétköznapi embereket, a rablókat pedig védi. A helyi politikus elárulta, mostanság is vágnak együtt disznót a kormányfővel, kitűnő a kapcsolata Orbán Viktorral és a családjával. A nyomozás ügyében próbáltuk utolérni Kasuba István DK-s képviselőt is, ám nem jártunk sikerrel.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Simonka György a Fideszből kap éles kritikát. A múlt év végén nyilvánosságra került egy fideszes hírlevél, ami jó tanácsokkal látta el azokat, akik meg akarják védeni a közösségi portálokon Simonkát a támadásokkal szemben. A politikus el is ismerte az Indexnek, hogy munkatársa állította össze a hírlevelet. Ez hozta felszínre a kormánypárti indulatokat. Alt Norbert, a gyulai Fidesz elnöke beolvasott Simonkának a békési emberek szembefordítása miatt. Majd Gyula szintén fideszes polgármestere is Simonkát támadta. Görgényi Ernő közleménye egyértelműen jelezte a feszültséget: „Simonka György saját hazugságainak hálójában vergődik, ennek céljából Békés megyei településeket, elsősorban Gyulát illeti hamis vádakkal” – írta.

A Simonka Györgyöt érintő nyomozás költségvetési csalás miatt indult. S bár a politikus mentelmi jogának felfüggesztését nem kérte az ügyészség, már tizenegy gyanúsítottja van az ügynek, ketten előzetes letartóztatásban vannak, köztük a politikus egyik üzlettársa is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.