Városliget: a Közlekedési Múzeum megy, a mélygarázs marad

A fő kiállítóhely nem a Városligetben, hanem új helyszínen lesz. Ettől még a 350 férőhelyes garázs megépül.

MN
2017. 05. 17. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum igazgatója a Liget-projekt miniszteri biztosának, Baán Lászlónak a levelére hivatkozva közölte Facebook-oldalán, miszerint a kormány arról döntött, hogy nem épül meg a Városligetben a tervezett föld alatti Közlekedési Múzeum.

Mint Vitézy írja: „a Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelye nem a Városligetben, hanem új helyszínen, a korábbi tervekben szereplőnél nagyobb területen, a közlekedési gyűjteményünk (vonatok, buszok, villamosok stb.) teljes spektrumú bemutatását lehetővé tevő környezetben valósulhat meg.” A döntés következtében a korábban tervezett föld alatti bővítésre így már nem lesz szükség. A múzeum pedig műszaki muzeológia új első számú kiállítóhelyeként, a magyar innováció és feltalálók történetét bemutató kiállítással kelhet új életre.

Az új hellyel kapcsolatban jelezte, elsődlegesen a fővárosi vasút által elhagyott rozsdaövezeti ingatlanok között keresgélnek. Vitézy hozzátette, örül a döntésnek.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a koncepció felülvizsgálata nyomán nem lesz szükség térszint alatti kiállítási terek létrehozására. A közlemény ugyanakkor nem tér ki az újjáépített városligeti épület mellé vagy alá tervezett 350 férőhelyes mélygarázs sorsára.

Vitézy Dávid a Magyar Nemzet érdeklődésére megerősítette, hogy „a garázs valamilyen formában marad”, hiszen az főleg a Nemzeti Galériát szolgálja majd ki, nem kötődik szorosan Közlekedési Múzeumhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.